Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης «Καταβροχθίζοντας τον πλανήτη Γη»

Earth_Day-April

Η Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης καθιερώθηκε το 2009, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/63/278) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Η πρωτοβουλία ανήκε στον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και υποστηρίχθηκε αρχικά από 50 κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού. Η απόφαση αναγνωρίζει ότι «η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι μας» και ότι είναι αναγκαίο «ο άνθρωπος να προωθήσει την αρμονία με τη φύση και τη Γη».
Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970 την ίδια ημέρα, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη. Αμερικανικής εμπνεύσεως, καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Μέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο άνθρωπος καταβροχθίζει, αργά αλλά σταθερά, τον πλανήτη. Μιλώντας για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις της καταστροφικής συμπεριφοράς του ανθρώπου πάνω του, ξεχνάμε συχνά μια πολύ σημαντική διάσταση. Αυτή της επισιτιστικής κρίσης.
Στα απόβλητα και στα σκουπίδια, που εμείς οι ίδιοι προκαλούμε από τα τρόφιμα, είτε καταναλώνοντάς τα, είτε πετώντας τα πριν καν φτάσουν στο πιάτο μας !

Διαβάστε ακόμη:

Τα λόγια του αρχηγού Seattle, ένας λόγος που αποτελεί παγκόσμιο ύμνο για τη Φύση και τη σχέση του Ανθρώπου με αυτή!
Με θέα τη γη … εκπαιδευτικό υλικό
Το τραγούδι της γης
Climate animation -κλιματική αλλαγή-

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, περιβάλλον, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης «Καταβροχθίζοντας τον πλανήτη Γη»

  1. Παράθεμα: Ημέρα της «Μητέρας Γης»- Δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας! – GreenDare Daily

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.