Ελληνικό σχολείο

Άννα Παππά
δασκάλα-συγγραφέας

Αυτό που μένει σταθερό και αδιασάλευτο, είναι η ιστορική μας μνήμη. Για να ανεβεί η χώρα μας με αξιώσεις στο τρένο της ανάπτυξης, έχει ανάγκη επιστημόνων αιχμής σε κάθε τομέα. Ακόμη, χρειάζεται ειδικευμένους και επιδέξιους εργαζόμενους σε κάθε χώρο, τόσο βιομηχανικό, όσο και αγροτικό.

Η στενή συνεργασία έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής είναι επιβεβλημένη. Μέσα σε ένα εργασιακό τοπίο συνεχώς μεταβαλλόμενο, η «δια βίου» μάθηση, μαζί με την πολυγλωσσία, είναι απαραίτητη και αναγκαία.

Σήμερα και στο μέλλον περισσότερο, τα εφόδια της επαγγελματικής επιβίωσης και ανόδου, είναι οι πραγματικές γνώσεις, η ευελιξία, η ευστροφία και η πνευματική ευκινησία. Οι «εργαλειακές» γνώσεις, μολονότι απαραίτητες, δεν επαρκούν.

Η ευρύτερη λοιπόν παιδεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Το σύγχρονο σχολείο πρέπει να είναι μια τράπεζα πληροφοριών, ενώ παράλληλα και  μια αστείρευτη πηγή γνώσης. Το μέλλον ανήκει σε όποιον έμαθε πώς να μαθαίνει, πώς να ανακαλύπτει, πώς να οραματίζεται. Μια κοινωνία που προσπαθεί να λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο με βάση τους απομνημονευμένους της κανόνες, δεν θα μπορέσει ποτέ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που της θέτει η ίδια η  ζωή.

Το ελληνικό σχολείο  είναι αυτό που θα πρέπει αυτή τη στιγμή να μπορεί να  προσφέρει όλα τα παραπάνω προσόντα,  να μην είναι  επίπεδο σχολείο, αλλά αντιθέτως από τη φύση του να  διαθέτει πολυμορφία, πολυμέρεια και προσαρμοστικότητα, που θα εμβολιάζεται στους μαθητές του. Το σχολείο αυτό, είναι αυτό που κατανοεί τη ψυχή του παιδιού και τους νόμους που τη διέπουν, καλύτερα από όσο ένα παραδοσιακό σχολείο μπορεί να κάνει, και οι μέθοδοί του χρησιμοποιούν τους ίδιους κανόνες με το παιδικό παιχνίδι. Έτσι, η δροσερή αύρα  της παιδικής ηλικίας δε θα διακόπτεται  κατά τη διάρκεια  της σχολικής ζωής, αντίθετα θα  ενισχύεται και παίρνει την ευωδιά που της αξίζει.

Φωτισμένοι δάσκαλοι, αφοσιωμένοι στο καθήκον, θα οδηγήσουν ακόμη πιο πέρα, ακόμη πιο ψηλά, το ελληνικό σχολείο στους δύσκολους καιρούς μας.  Στον τόπο μας υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι που θέλουν να το κάνουν, γιατί αγαπούν τα παιδιά και γιατί οι ίδιοι βαθιά μέσα στην ψυχή τους παραμένουν ακόμη παιδιά.

 

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in εκπαιδευτικά άρθρα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.