«Eκφοβισμός και Bία στο σχολείο» δραστηριότητες

images6O όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο», όπως και ο όρος «θυματοποίηση», έχουν αρχίσει και γίνονται αντικείμενο συζήτησης  και στην Ελλάδα.

Ο εκφοβισμός και η βία ανάμεσα στους μαθητές μπορούν να πάρουν σωματική, λεκτική, ψυχολογική και κοινωνική μορφή. Συνήθως εκδηλώνονται με :

  • Χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμούς
  • Φραστικές επιθέσεις, βρισιές, προσβολές, απειλές
  • Εκβιασμούς
  • Καταστροφή προσωπικών αντικειμένων
  • Κλοπές
  • Σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση
  • Αποκλεισμό και  απομόνωση από παρέες, ομαδικά παιχνίδια και κοινωνικές δραστηριότητες
    Η ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση των μαθητών στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο, μπορεί να επιτευχθεί ύστερα από προγραμματισμένες και σχεδιασμένες σε επίπεδο  σχολικής μονάδας παρεμβάσεις:

      • Μπορούμε να διαβάσουμε στα παιδιά μας «τα μπαλόνια της φιλίας», αφού πρώτα φτιάξουμε τα δικά μας μπαλόνια γράφοντας το όνομά μας και βάζοντας μέσα ένα χαρτάκι με μία ευχή για τα παιδιά του κόσμου. Η αίθουσά μας θα γεμίσει χρώματα και συναισθήματα.
      • Στη μέση του κύκλου τοποθετούμε μια τσάντα με σχισμένα τετράδια, μουντζουρωμένα βιβλία, σπασμένα μολύβια. Καλούμε το παιδί από το οποίο δανειστήκαμε την τσάντα να ανοίξει την τσάντα του………
      • Διαβάζουμε το παραμύθι «Η Μόνα σε καινούριο σχολείο»
      • Προβάλλουμε την ταινία «Οι λέξεις πονάνε» και  «Το τίμημα της σιωπής».  Τα φιλμάκια αυτά εστιάζουν στα συναισθήματα του θύματος και των παρατηρητών. Ας ζητήσουμε από τα παιδιά μας να σκεφτούν μια μικρή ιστορία που να έχει σχέση με τον εκφοβισμό και αν επιθυμούν ας μας την παρουσιάσουν με  απλά λόγια και παράλληλα να θυμηθούν ή να φανταστούν τα συναισθήματα εκείνης της στιγμής.
      • Στον κύκλο και κρατάμε στα χέρια μας προσεκτικά πουλάκια που τα σώσαμε από έναν μεγάλο αετό και θέλουμε να τα απελευθερώσουμε. Καθώς τα απελευθερώνουμε εκφράζουμε τα θέλω μας σχετικά με τη συμπεριφορά των συμμαθητών μας. Προβάλλεται η ταινία «AntiBullying motivation».
      • Στον κύκλο μιλάμε για μια δική μας φιλία από τα μαθητικά χρόνια μας, περιγράφουμε με ζωντανά χρώματα τα συναισθήματα που συνόδεψαν την πολύχρονη σχέση μας. Στη συνέχεια καλούμε τα παιδιά να σκεφθούν στιγμές χαρούμενες μέσα στο σχολείο και να μας τις περιγράψουν… Προβάλλεται η ταινία «Για να μη χαθούν τα χρώματα»
      • Στο κέντρο του κύκλου υπάρχει χαρτί του μέτρου. Καλούμε τα παιδιά να κτίσουμε – ζωγραφίσουμε το σχολείο των συναισθημάτων. Κάθε όροφος, κάθε βοηθητικός χώρος, κάθε μέρος της αυλής θα κρύβει κάποιο θετικό συναίσθημα. Το κάθε παιδί συμπληρώνει μόνο ένα χώρο και ένα συναίσθημα. Στο τέλος και ανάλογα με την ηλικία, μπορούμε να τα καλέσουμε να γράψουν μια ιστορία, χρησιμοποιώντας αυτά τα συναισθήματα ή να γράψουν ένα τραγούδι.
    βίντεο κλιπ κατά της βίας, από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκοτούσσης

    Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας,μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, θα υλοποιήσει μια νέα παρέμβαση με θέμα:«Μηχανισμός Άμεσης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού»

    Καλή δράση!

Διαβάστε ακόμη: Νταηλίκη -Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, Όταν το πείραγμα μετατρέπεται σε εφιάλτηΔημιουργώντας ένα ασφαλές και φιλόξενο σχολείο ,Εξοικειωμένοι με τη βία οι Έλληνες μαθητές, Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας, Παραμύθι χωρίς σύνορα, Επιτυχής ή ανεπιτυχής σύνδεση του παιδιού με το σχολείο, σχολικός εκφοβισμός 6 Μαρτίου 2013, τα εργαλεία της ειρήνης

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, ενδοσχολική βία, κοινωνικός αποκλεισμός, video and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to «Eκφοβισμός και Bία στο σχολείο» δραστηριότητες

  1. Παράθεμα: 6η Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Βίας στο Σχολείο « syneducation

  2. Παράθεμα: 6η Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Βίας στο Σχολείο « syneducation

  3. Παράθεμα: 6η Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Βίας στο Σχολείο « syneducation

  4. Παράθεμα: 6ο Δ.Σ. Αρτέμιδος » Blog Archive » Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στα σχολεία- 6 Μάρτη!!!

  5. Παράθεμα: 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας - 6 Μαρτίου: Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στα σχολεία

  6. Παράθεμα: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

  7. Παράθεμα: 6η Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Βίας στο Σχολείο | syneducation

  8. Παράθεμα: 6 Μαρτίου, ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού | ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΟ

  9. Παράθεμα: 6η Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Βίας στο Σχολείο | syneducation

  10. Παράθεμα: 6η Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Βίας στο Σχολείο | syneducation

  11. Ο/Η NikoletaK87 λέει:

    Τέλειο! Ευχαριστούμε πολύ!

  12. Παράθεμα: 6η Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Βίας στο Σχολείο | Education Week

  13. Παράθεμα: Εκπαιδευτικό υλικό για τη βία στο σχολείο και τον εκφοβισμό | Edweek

  14. Παράθεμα: Εκπαιδευτικό υλικό για τη βία στο σχολείο και τον εκφοβισμό – Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.