Εξοικειωμένοι με τη βία οι μαθητές στην Ελλάδα (στοιχεία της έρευνας που παρουσιάστηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο)

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΑ ΝΕΑonline                              ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Απογοητευμένοι από τη σχολική ζωή τους και θυμωμένοι δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό οι Έλληνες μαθητές. Παράλληλα, παραδέχονται την εξοικείωση τους με τη βία: δύο στους τρεις έχουν παρακολουθήσει σκηνές ξυλοδαρμού στο προαύλιο του σχολείου!
Ο ένας στους δέκα μαθητές, εξάλλου, αδυνατεί να συγκρατήσει τα νεύρα του, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων V-PRC σε δείγμα 700 μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το αποτέλεσμα είναι να εκτονώνει το θυμό του πάνω σε αντικείμενα ή να τσακώνεται με φίλους του.
Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα Ελληνόπουλα έχουν εγκλωβιστεί στη βία. Αντίθετα – και σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο -τα παιδιά και οι έφηβοι στη χώρα μας δηλώνουν ότι καταδικάζουν τη βία.
Είναι ενδεικτικό ότι οκτώ στους δέκα μαθητές δεν θεωρούν τη βία δικαιολογημένη – πεποίθηση που τηρούν και στην πράξη, αφού με την ίδια συχνότητα αποφεύγουν να εμπλέκονται σε διαφωνίες που πιθανόν να έχουν βίαιη κατάληξη.
Βία από τα θρανία
Ωστόσο, σε ποσοστό 26% τα Ελληνόπουλα έχουν πέσει θύματα βίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Συνήθως πρόκειται για λεκτική βία (στο 76%  των περιπτώσεων) που εκδηλώνεται με τη μορφή χλευασμού, εξύβρισης ή κοροϊδίας από κάποιον συμμαθητή τους.
Η σιωπή των θυμάτων είναι ιδιαίτερη συχνή, αφού τρία στα δέκα παιδιά αποφεύγουν να μοιραστούν τις δυσάρεστες αυτές εμπειρίες με την οικογένειά τους.
Στον προαύλιο χώρο των σχολείων, όμως, δεν υπάρχουν μόνον θύματα αλλά και θύτες. Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, ένας στους δέκα μαθητές παραδέχτηκε ότι έχει ασκήσει βία στα πλαίσια κάποιου ενδοσχολικού περιστατικού.
Στο μεταξύ, η τεχνολογία – κινητά και υπολογιστές – αποτελεί μία ακόμη «παγίδα» για τα παιδιά, αφού μέσω αυτής συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τη βία.
Είναι ενδεικτικό ότι το 30% των ερωτώμενων δήλωσαν ότι έχουν αντιληφθεί πως κυκλοφορεί μεταξύ μαθητών του σχολείου βίντεο ή γραπτό μήνυμα με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο για κάποιον μαθητή ή καθηγητή του σχολείου.
Επιπλέον, το 11% των ερωτώμενων έχουν αντιληφθεί ότι κάποιος μαθητής στο σχολείο τους είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
Κλοπές στις σχολικές αίθουσες
Κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο λένε δύο στους δέκα μαθητές ότι είναι οι διαρρήξεις στις σχολικές αίθουσες και οι κλοπές προσωπικών αντικειμένων, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για τις συνθήκες φύλαξης.
Ακόμη πιο συχνοί όμως είναι οι βανδαλισμοί: εφτά στους δέκα μαθητές δηλώνουν ότι στη σχολική τους ζωή παρατηρούν τέτοια φαινόμενα ή εκδηλώσεις, με τους μαθητές Λυκείου να γίνονται συχνότερα μάρτυρες τέτοιων περιστατικών (73%).
Σε σχέση με τις υλικές καταστροφές, συχνότερα φαινόμενα αποτελούν οι καταστροφές διδακτικού υλικού (35%), με μικρή διαφορά ακολουθούν οι καταστροφές εξοπλισμού (33%) και κτιριακής υποδομής (27%), ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι καταστροφές αντικειμένων ιδιοκτησίας των μαθητών (16%).
Το σχολείο δεν….παίρνει άριστα
Ένας στους τρεις μαθητές δηλώνει δυσαρεστημένος από τη σχολική ζωή, ποσοστό που αυξάνεται στους μαθητές του Λυκείου (αγγίζει το 40%).
Το μέλλον τους φαίνεται να είναι αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο, αφού όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ανασφάλεια που νιώθουν για εκείνα που έρχονται.
Αρνητική εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η πλειονότητα των μαθητών (50,9%) δεν ξεχωρίζει περισσότερους από πέντε καθηγητές που να τους έχουν αφήσει καλές εντυπώσεις κατά τη σχολική τους θητεία.
Πηγή : Web Only

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in ανακοίνωση, εκπαιδευτικά άρθρα, ενδοσχολική βία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.