«Το Μυστικό της Νίκης» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

το-μυστικό-της-ΝικηςΠρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή που έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για τον “κανόνα των εσωρούχων”
Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία στην Ελλάδα συντονίζεται από την Έλενα Ράπτη, παρουσίασε «Το Μυστικό της Νίκης», μια ιστορία κινουμένων σχεδίων (3D animation video) με ελληνικούς χαρακτήρες που περνά όλα τα μηνύματα της καμπάνιας σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως σε παιδιά, με τρόπο οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, συμβάλλοντας πολύ ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση όλων και εντέλει στην προστασία των παιδιών.
Η Νίκη έχει ένα μυστικό: ένα άτομο από το οικείο περιβάλλον της θέλει να τη βλάψει. Εκείνη όμως, ξέρει να προστατεύει τον εαυτό της γιατί γνωρίζει τον κανόνα του εσώρουχου και τελικά, εκμυστηρεύεται την περιπέτειά της στην καλή της νεράιδα!


Η Φαίη Σκορδά είναι εκείνη που δανείζει τη φωνή της στη νεράιδα της ταινίας, που περνάει τα μηνύματα με τρόπο οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, συμβάλλοντας πολύ ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση όλων και εν τέλει στην προστασία των παιδιών.
Ο ηθοποιός Βασίλης Παλαιολόγος, είναι μέσω της φωνής του ο «φίλος» της Νίκης, ενώ η ηθοποιός Μαρία Δεληκωνσταντίνου τραγουδάει το εκπαιδευτικό τραγούδι που περνάει τα μηνύματα στα παιδιά. Ένα 5χρονο κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη τραγουδάει το κομμάτι «Το σώμα μου, μου ανήκει», δηλαδή το παιδικό τραγουδάκι μέσα από το οποίο μας μιλά η Νίκη.

Πρόκειται για μια παραγωγή της DVS Design, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση για το κόστος αναπαραγωγής των αντιτύπων, ώστε «Το Μυστικό της Νίκης» να μοιραστεί σε όλους τους νομούς της χώρας, σε γονείς και παιδιά με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την κ. Ράπτη, η καμπάνια ονομάστηκε “Ένα στα πέντε”, γιατί ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι περίπου 16%, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
“Τα μικρότερα παιδιά έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης και εξαιτίας της αδυναμίας τους να διαχειριστούν την απειλή, αλλά και εξαιτίας έλλειψης ενημέρωσης. Η σεξουαλική κακοποίηση δεν έχει ηλικία ούτε φύλο. Δυστυχώς έχουν πέσει θύματα ακόμη και παιδιά προσχολικής ηλικίας, αγόρια και κορίτσια. Πρόκειται για ένα απάνθρωπο έγκλημα που ξεπερνά κάθε όριο. Γι’ αυτό και έχω επιμείνει στην αυστηροποίηση των ποινών για τους παιδεραστές. Σε ό,τι αφορά τους θύτες, δυστυχώς σε ένα σημαντικό ποσοστό βρίσκονται στον ‘κύκλο εμπιστοσύνης’ του παιδιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, να είναι όλοι οι γονείς ενήμεροι”, επισημαίνει η κ. Ράπτη.
Παράλληλα, αναφέρει ότι το έντυπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για γονείς περιλαμβάνει απλές και πρακτικές οδηγίες για το πώς να μιλήσουν στο παιδί και πώς να το πλησιάσουν σε περίπτωση που έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Για παράδειγμα, σε ένα τέτοιο περιστατικό, το έντυπο δίνει στους γονείς έναν κώδικα διαχείρισης του προβλήματος, δηλαδή ότι είναι σημαντικό να βοηθήσουν το παιδί να μη νιώσει ένοχο, ότι φταίει ή ότι έκανε κάτι κακό, να το ρωτήσουν τι συνέβη, πότε και με ποιον, αλλά όχι γιατί (διότι στο ερώτημα ‘γιατί’ το παιδί θα νιώσει συνένοχο, θα κλειστεί στον εαυτό του και δεν θα αποκαλύψει αυτό που έχει συμβεί), να διαβεβαιώσουν το παιδί ότι θα ασχοληθούν με το θέμα, να του δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ασφάλειας ενημερώνοντάς το ότι θα επικοινωνήσουν με κάποιον ειδικό που μπορεί να βοηθήσει (ψυχολόγο, γιατρό, κοινωνικό λειτουργό ή την αστυνομία). Επιπλέον, τους ενημερώνει για τη δυνατότητά τους να απευθυνθούν στις επτά τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για καθοδήγηση.
“Δυστυχώς το ποσοστό των περιστατικών που καταγγέλλονται είναι μικρό, εξαιτίας φόβου ή πιθανότητας κοινωνικού στιγματισμού. Πολλές φορές το γεγονός ότι ο θύτης είναι στον ‘κύκλο εμπιστοσύνης’ του παιδιού ή και της οικογένειας, ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες, η εύθραυστη παιδική ψυχή που δεν έχει τη δύναμη να διαχειριστεί αυτόν τον εφιάλτη, η χρήση της απειλής στην περίπτωση καταγγελίας, συντηρούν σε πολλά περιστατικά αυτό το πέπλο της σιωπής των θυμάτων”, εξηγεί η κ. Ράπτη και τονίζει ότι “γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία. Για να ελαττώσουμε τον αριθμό των θυμάτων μέσα από την πρόληψη. Αλλά και για να τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, τιμωρώντας όσους βιάζουν τις παιδικές ψυχές. Η εκστρατεία ‘Ένα στα πέντε’ θέλει να βάλει τέλος σ’ αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα. Να συμβάλει στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και τελικά στον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης”.

Στη χώρα μας λειτουργούν επτά τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να καταγγείλουν κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και όχι μόνο. Αυτές είναι οι εξής:
-“1056” Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS (Χαμόγελο του παιδιού). Λειτουργεί δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και δεν καταγράφονται.
“1107” Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας. Λειτουργεί δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα. Υπάγεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στο δίκτυο υπηρεσιών του ΕΚΚΑ ανήκει η τηλεφωνική γραμμή άμεσης κοινωνικής βοήθειας “197”.
“116-111” Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων. Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή, 14.00-20.30 και Σάββατο 9.30-14.00. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες.
“80011 80015” Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ. Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-15.00. Απευθύνεται σε εφήβους και στις οικογένειές τους.
“115 25” Γραμμή Μαζί για το Παιδί της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί”. Λειτουργεί με χρέωση μιας αστικής μονάδας, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-21.00. Δωρεάν συμβουλευτική στήριξη για την ψυχική υγεία των παιδιών, την άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
“800 11 32 000” Γραμμή του Συνηγόρου του Πολίτη για παιδιά. Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-16.00. Δέχεται κλήσεις από παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.
“11012” Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη). Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για εγκληματικές πράξεις που γίνονται μέσω διαδικτύου και για θέματα που άπτονται της προστασίας ανηλίκων, όπως παιδική πορνογραφία και αποπλάνηση ανηλίκων μέσω διαδικτύου κ.ά. Οι πολίτες παραπέμπονται επίσης στην τηλεφωνική γραμμή 210-6476464.

Διαβάστε ακόμη:
Η Κίκο και το χέρι, διδάσκουν έναν κανόνα…βοηθούν ο Ζώης και η Ζωή
«Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις» 

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, αγωγή υγείας, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.