«Ανακαλύπτοντας τον ελέφαντα» οδηγός εκπαιδευτικού διαχείρισης της διαφορετικότητας-υλικό

κάνε κλικ για να βρεις τον ελέφαντα

κάνε κλικ για να βρεις τον ελέφαντα

Διαπολιτισμικότητα, Αποδοχή και Διαχείριση της Διαφορετικότητας είναι τα θέματα του οδηγού αυτού.
Ο οδηγός είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει τους δασκάλους ώστε να «ανακαλύψουν» τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δηλαδή τις διάφορες μορφές «φανερού» ή «κρυφού» ρατσισμού που είναι πάντοτε παρούσες.Η φράση “elephant in the room” είναι ένα αγγλικό μεταφορικό ιδίωμα για μια φανερή αλήθεια η οποία είτε αγνοείται είτε δεν αντιμετωπίζεται. Η ιδιωματική έκφραση μπορεί να αναφέρεται και σε ένα φανερό πρόβλημα ή κίνδυνο που κανένας δεν θέλει να συζητήσει. Είναι βασισμένη στην ιδέα ότι θα ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητος ένας ελέφαντας σε ένα δωμάτιο.
Έτσι, οι άνθρωποι που προσποιούνται ότι ο ελέφαντας δεν είναι εκεί, έχουν επιλέξει να αποφύγουν να ασχοληθούν με ένα ολοφάνερο και σημαντικό θέμα.
Ενισχύει ο οδηγός τη διδακτική πρακτική με εργαλεία αντιμετώπισης φαινομένων εκφοβισμού (bullying), ρατσιστικού λόγου, ρατσιστικών συνεπειών ασχέτως προθέσεων και, κυρίως, με εργαλεία για την ενδυνάμωση όλων των παιδιών.

Διαβάστε ακόμη: «Μικρή Πυξίδα» Compasito

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, αγωγή υγείας, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς, διαπολιτισμική εκπαίδευση-διαφορετικότητα- διαφοροποίηση στη μάθηση, ενδοσχολική βία, κοινωνικός αποκλεισμός and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to «Ανακαλύπτοντας τον ελέφαντα» οδηγός εκπαιδευτικού διαχείρισης της διαφορετικότητας-υλικό

  1. Ο/Η Antonis Papatheodoulou λέει:

    Πολύ μεγάλη τιμή που συμπεριλάβατε το βιβλίο μου Σι Σου Ντο στις προτάσεις για τη διαφορετικότητα, σας ευχαριστώ! (μπορεί να το βρει όποιος θέλει σε pdf εδώ http://bit.ly/OeSPlL)

    • Ο/Η pappanna λέει:

      Εμείς ευχαριστούμε για το όμορφο παραμύθι σας, που μπορεί να σταθεί την κάθε στιγμή η αφορμή για μια διαφορετική προσέγγιση και συζήτηση για τη διαφορετικότητα. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά ίσοι!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.