«Δώσε σ’ ένα παιδί ένα ρομπότ και θα παίζει για μία ώρα.
Δίδαξε του πως να φτιάχνει ρομπότ και θα ασχολείται δημιουργικά μια ζωή»
Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί ένα σημαντικό μέσο μάθησης και ανάπτυξης γνωστικών και άλλων δεξιοτήτων και δεξιοτεχνιών στο σχολείο.
Δάσκαλοι και μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με νέες μεθόδους και υλικά και με την λειτουργική χρήση τεχνολογίας που επιτρέπει να ασκηθούν σε αλλαγές στο (φυσικό) κόσμο.Προωθεί τη συνεργατική μάθηση μέσω της ανάθεσης κοινών εργασιών σε ομάδες μαθητών.Τέλος, η χρήση συστημάτων ρομποτικής στην τάξη επιτρέπει τη διεπιστημονική προσέγγιση στη μάθηση.
- Φυσική (μελέτη της κίνησης, μελέτη της επίδρασης της τριβής, μελέτη της σχέσης των δυνάμεων, μεταφορά ενέργειας κ.α)
- Μαθηματικά και Γεωμετρία (αναλογίες, μέτρηση αποστάσεων, κατανόηση βασικών γεωμετρικών ιδιοτήτων όπως η περίμετρος κ.α)
- Μηχανική (κατασκευή, έλεγχος και αξιολόγηση μηχανικών λύσεων κ.α)
- Τεχνολογία (τεχνολογικός αλφαβητισμός κ.α)
- Ιστορία (πχ. με την κατασκευή ενός ρομπότ καταπέλτη – του Αρχιμήδη – τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας εκείνης της εποχής καθώς και το έργο και την προσωπικότητα του Αρχιμήδη κ.α)
Ο συνδυασμός εννοιών από διαφορετικές, γνωστικές περιοχές (τεχνολογία, τέχνη, περιβάλλον, κοινωνία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες) με διαθεματικά project (συνθετικές εργασίες)
O 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι μια εκδήλωση για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.Τα σχολεία προσκαλούνται να δημιουργήσουν ομάδες των τριών μαθητών με σκοπό να συμμετάσχουν σε αυτό το διαγωνισμό. Οι συμμετέχουσες ομάδες πρέπει να δημιουργήσουν, σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα ρομπότ μοντέλο.
Reblogged this on Oxtapus *beta.