Με θέα τη γη … εκπαιδευτικό υλικό

Snap 2013-04-21 at 22.42.51Η περιβαλλοντική υποβάθμιση του πλανήτη σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση και τον οικουμενικό χαρακτήρα των περιβαλλοντικών προβλημάτων, καθιστούν όσο ποτέ άλλοτε, επιβεβλημένη την ανάγκη της διαμόρφωσης πολιτών με περιβαλλοντική παιδεία. Πολιτών οι οποίοι θα μεταβούν από το στάδιο της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και πληροφόρησης στο στάδιο της ανάληψης προσωπικής ευθύνης, αλλά και ενασχόλησης με τα περιβαλλοντικά προβλήματα, έτσι ώστε να συμβάλλουν μέσα από τη δική τους συμμετοχή και δράση, στην αντιμετώπιση τόσο των περιβαλλοντικών ζητημάτων, όσο και στη διαμόρφωση βιώσιμων κοινωνιών.
Η επιβίωση του πλανήτη και κατ’ επέκταση η δική μας επιβίωση εξαρτάται από όλους μας. Στο χέρι μας είναι να διαμορφώσουμε συνθήκες που θα μας κάνουν να ατενίζουμε με αισιοδοξία τον πλανήτη που θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας.
Μέσα από το φωτογραφικό ταξίδι και με δραστηριότητες παρουσιάζονται οι δύο όψεις του πλανήτη γη. Ο προβληματισμός, η ανησυχία και ο σκεπτικισμός εκφράζεται με τη φωτογραφική απεικόνιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του πλανήτη, ως αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού, της αστικοποίησης, της φτώχειας και της ανισότητας, της εξάντλησης των φυσικών πόρων, της ερημοποίησης. Παράλληλα και σε αντιδιαστολή με τα πιο πάνω προβάλλεται μέσα από τη φωτογραφική «ματιά» το μεγαλείο της μητέρας γης κατά τρόπο γενναιόδωρο και εκθαμβωτικό.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος αποτελεί και αυτός μέρος του περιβάλλοντος… όταν κανείς μάχεται το περιβάλλον, μάχεται τελικά τον άνθρωπο.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, περιβάλλον, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to Με θέα τη γη … εκπαιδευτικό υλικό

  1. Παράθεμα: Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης “Καταβροχθίζοντας τον πλανήτη Γη” | Anna ' s Pappa blog

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.