«Το ταξίδι της Χαλιμά» ξεκίνησε!

halima_book_digital_gr-3-1024x724Η μικρή Χαλιμά είναι ένα κορίτσι που φεύγει από την άνυδρη χώρα της για να βρει και να φέρει τη βροχή. Είναι ένα παραμύθι για τα παιδιά πρόσφυγες. Ένα παραμύθι που με άλλα λόγια διηγείται τη δική τους πολύ δύσκολη, πολλές φορές τραγική ιστορία. Είναι όμως κι ένα παραμύθι για όλα τα παιδιά. Για να μάθουν αυτή την ιστορία.

Το εικονογραφημένο παιδικό παραμύθι δημιούργησε ο Νίκος Καλαϊτζίδης με τη βοήθεια της μη κερδοσκοπικής θεατρικής ομάδας «mermiξ» και δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι, μάλιστα, το μετέφρασαν στα αραβικά, τα περσικά (φαρσί) και περίπου άλλες 20 γλώσσες!

«Επειδή το τελευταίο πράγμα που θα έπαιρναν μαζί τους τα παιδιά πρόσφυγες είναι ένα βιβλίο, θέλαμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά αλλά και να ενημερώσουμε τα υπόλοιπα παιδιά για το δύσκολο ταξίδι των προσφύγων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Καλαϊτζίδης. 

Βασίστηκε σε παραδοσιακά συριακά λαϊκά παραμύθια και μιλάει για τη Χαλιμά που θέλει να φτάσει στη γη της βροχής. Για να τα καταφέρει πρέπει να περάσει από πολλές χώρες στις οποίες θα κάνει πολλούς καινούργιους φίλους.

Οι δημιουργοί του εκτός από το να μπορέσουν να διασκεδάσουν τα παιδιά θέλουν να τους προσφέρουν και κάποιες στιγμές δύναμης και ελπίδας.

halima_book_digital_gr-6-1024x719Γι’ αυτό τον λόγο  έχουν βγάλει από το βιβλίο κάθε μορφή βίας που συναντάμε συχνά σε λαϊκά παραμύθια. Δεν υπάρχει «κακός» και όλοι οι άνθρωποι είναι ευγενικοί. Δεν υπάρχουν βασιλιάδες ή πριγκίπισσες και δεν υπάρχουν θρησκευτικές αναφορές.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για να δημιουργηθεί μια ιστορία σύγχρονη, πολυπολιτισμική και διαπολιτισμική, υπό την καθοδήγηση ακαδημαϊκών που ειδικεύονται στον τομέα αυτό.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη είναι εικονογραφημένη για τους μικρούς αναγνώστες. Οι επόμενες είναι διαδραστικές. Τα παιδιά μπορούν να χρωματίσουν τις εικόνες, να γράψουν τις δικές τους ιστορίες, σκέψεις και ζωγραφιές. Κάθε βιβλίο θα συνοδεύεται από μπογιές και στυλό.

halima_book_digital_gr-5-1024x719Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Η έντυπη έκδοση θα διανεμηθεί στα παιδιά των προσφύγων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα. Στόχος είναι να τυπωθούν και να διανεμηθούν 15000 περίπου αντίτυπα.

Η ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου είναι διαθέσιμη εδώ σε διάφορες γλώσσες και είναι δωρεάν για να την κατεβάσετε, να την τυπώσετε και να τη μοιραστείτε.

Για το ηλεκτρονικό στα ελληνικά κάντε κλικ εδώ

halima_915344416Η χρηματοδότηση της εκτύπωσης και της προώθησης του παραμυθιού γίνεται αποκλειστικά από δωρεές ατόμων από όλο τον κόσμο που θέλουν βοηθήσουν τα παιδιά πρόσφυγες και να τους προσφέρουν μέσα από αυτό το παραμύθι περισσότερα χαμόγελα.

Για τους τρόπους που μπορεί ο καθένας να βοηθήσει μπορεί να ενημερωθεί από την σελίδα της ομάδαςwww.thejourneyofhalima.com ή να επικοινωνήσει μαζί τους.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, αγωγή υγείας, βιβλιοπαρουσίαση, διαπολιτισμική εκπαίδευση-διαφορετικότητα- διαφοροποίηση στη μάθηση, κοινωνικός αποκλεισμός and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to «Το ταξίδι της Χαλιμά» ξεκίνησε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.