Διδάσκοντας με ψηφιακά comics. Δημιουργία κόμικς με Comic Strip Creator

Τα κόμικς βάζουν τα παιδιά στο ρόλο του δημιουργού. Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν για τις δικές τους εμπειρίες και ενδιαφέροντα και με αυτό τον τρόπο έρχονται πιο κοντά στη μαθησιακή διαδικασία, ενώ παράλληλα βρίσκουν κίνητρο για να επιτύχουν στο σχολείο, μετά το σχολείο, στη ζωή. Η γλώσσα των κόμικς είναι μια παγκόσμια γλώσσα που μετατρέπει το αφηρημένο σε συγκεκριμένο και απογειώνει τη φαντασία των παιδιών.
Ενδεχομένως να παρουσιάζουν ένα πλεονέκτημα συγκριτικά με  άλλες διδακτικές μεθόδους, αφού βασίζονται κυρίως στη δύναμη της εικόνας Τα κόμικς βασίζονται στη θεωρία της διπλής κωδικοποίησης του  Paivio, η οποία υποστηρίζει τη διπλή αποθήκευση και αποκωδικοποίηση με διπλό τρόπο(οι εικόνες είναι δυνατόν να κωδικοποιηθούν με δύο τρόπους: εικονικά και λεκτικά, έτσι είναι δυνατό να αποθηκευτούν και στο εικονικό και στο λεκτικό μνημονικό σύστημα), άρα η εικόνα είναι αποτελεσματικότερη στη μάθηση αν συνοδεύεται από κείμενο και αντίστροφα (πολυτροπικά κείμενα).
Στη διδακτική πράξη διαμορφώνονται συνθήκες αυθεντικής επικοινωνίας και χρησιμοποιούνται κείμενα που ανήκουν σε ποικίλα κειμενικά είδη, αξιοποιώντας παράλληλα  και άλλους σημειωτικούς κώδικες.Σε αντίθεση με τις ταινίες διαλέξεων ή τα βιβλία, με τα κόμικς μπορούμε να παρουσιάσουμε με διαθεματικό τρόπο δύσκολες και σύνθετες έννοιες με στόχο να γίνουν κατανοητές, γιατί η χρήση τους παρακινεί, διευκολύνει, γοητεύει. Στα κόμικς άλλωστε συνδέονται αυθόρμητα οι μαθητές με τους χαρακτήρες μιας ιστορίας.
Αντιπροσωπεύουν λοιπόν, ένα πραγματικά παιδαγωγικό μέσο, που μπορεί να απευθύνεται με ένα τρόπο άμεσο και θετικό στα δεδομένα τόσο των αισθήσεων και της σκέψης όσο και του συναισθήματος.

Σε προηγούμενη ανάρτηση, είχε παρουσιαστεί η web 2.0 εφαρμογή Τoo Doo, με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα και γρήγορα ψηφιακά κόμικς.

Μια εναλλακτική εφαρμογή για τη δημιουργία ψηφιακών κόμικς αποτελεί και το λογισμικό ComicStripCreator.com το οποίο  σχεδιάστηκε από τους φοιτητές του εργαστηρίου CosyLLab του τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

To ComicStripCreator.com έχει:

  • εύχρηστο περιβάλλον
  • δυνατότητα επεξεργασίας αντικειμένων(μετακίνηση, αλλαγή μεγέθους, καθρεπτισμός)
  • δυνατότητα εξαγωγής δημιουργών σε εικόνα
  • δυνατότητα εισαγωγής εικόνων και χαρακτήρων
  • δυνατότητα επεξεργασίας καρέ

κάνε κλικ για λογισμικό

  1. Εγγραφείτε και κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Comic Strip Creator.
  2. Εισάγετε φωτογραφίες και γραφικά και δημιουργήστε τα δικά σας κόμικς.

Ανεβάστε τα ψηφιακά σας κόμικς και μοιραστείτε τα με φίλους, μέσω της βιβλιοθήκης (Gallery) στο ComicStripCreator.com. Η ηλεκτρονική κοινότητα  πέραν του ότι αποτελεί ένα χώρο δημοσίευσης κόμικς, αποτελεί και ένα χώρο συζήτησης για το πώς φτιάχνονται τα κόμικς, αλλά και για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορους τομείς

Πρόταση δραστηριοτήτων για τη χρήση των κόμικς στη σχολική πράξη (βιβλίο δασκάλου)
Δραστηριότητα για την αξιοποίηση ψηφιακών κόμικς στην εκπαιδευτική πράξη
Πανεπιστήμιο Πειραιά
Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων

Εγώ ρατσιστής!! Κόμικ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προτίθεται να καταπολεμήσει τις διακρίσεις που στηρίζονται στο φύλο, τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία ή τον γενετήσιο προσανατολισμό. Το φυλλάδιο αυτό, που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και τους νέους, περιλαμβάνει στιγμιότυπα και χρήσιμα ντοκουμέντα, για να παροτρύνει τον προβληματισμό και τη συζήτηση σχετικά με το ρατσισμό. Το κόμικ αυτό εκδίδεται στις ακόλουθες επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ισπανικά, δανικά, γερμανικά, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ολλανδικά, πορτογαλικά, φινλανδικά και σουηδικά.
Δημιουργία: Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Λουξεμβούργο.
Απαιτούμενο λογισμικό: Adobe Reader

 

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, τεχνολογία, εκπαιδευτικά λογισμικά, λογισμικό, video and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Διδάσκοντας με ψηφιακά comics. Δημιουργία κόμικς με Comic Strip Creator

  1. Ο/Η Αναστασία λέει:

    Το εργαλείο που προτείνεται είναι καλύτερο από το Pixton?
    Επίσης, θα ήθελα να μάθω αν γνωρίζετε κάποια σεμινάρια ή συνέδρια που πρόκειται να πραγματοποιηθούν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα (κόμικς στην εκπαίδευση).
    Ευχαριστώ!

    • Ο/Η pappanna λέει:

      Αναστασία, προσπαθώ να δημοσιεύω εργαλεία που τα θεωρώ και η ίδια εύχρηστα και ενδιαφέροντα. Δε γνωρίζω για συνέδρια ή σεμινάρια, υπόσχομαι όμως να κάνω έρευνα και αν η έρευνά μου έχει αποτελέσματα θα τα ανακοινώσω. Ευχαριστώ πολύ!

      • Ο/Η Αναστασία λέει:

        Ευχαριστώ πολύ! Κάνω μια εργασία στο μεταπτυχιακό ακριβώς πάνω σε αυτό το θέμα και ψάχνω πληροφορίες. Είδα για μια σχετική εκδήλωση (ComicDon Athens) αλλά μου είναι δύσκολο να κατέβω στην Αθήνα. Κατέβασα το Comic Strip Creator και το βρήκα όντως πολύ εύχρηστο.
        Και πάλι ευχαριστώ!

      • Ο/Η pappanna λέει:

        Αναστασία, καταρχήν σου εύχομαι ότι καλύτερο για το μεταπτυχιακό σου. Σε μία γρήγορη έρευνα βρήκα το σεμινάριο που θα διεξαχθεί 15-20 Ιουλίου στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα «Ψηφιακή αφήγηση στην τάξη» Καλή επιτυχία

  2. Ο/Η Αναστασία λέει:

    Να είστε καλά. Ευχαριστώ για την πολύ χρήσιμη πληροφορία 🙂

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.