Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2013-2014 -υλικό

ceb5cf80ceb5-2013Η Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι μία ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί από τους δασκάλους και τη σχολική κοινότητα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, για το ξεκίνημα ουσιαστικών δράσεων Π.Ε. που θα έχουν διάρκεια και αποτελέσματα στην αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων των μαθητών μας.

«Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα», ύμνος στην αρμονική συμβίωση ανθρώπου και φύσης

Πρόκειται για μια νουβέλα του 1953 εμβληματική του οικολογικού κινήματος,γραμμένη από τον Γάλλο συγγραφέα Jean Giono.
Αναφέρεται στην αληθινή ιστορία ενός βοσκού,που φύτευε επί 30 χρόνια δένδρα σε μια ερημική και άνυδρη περιοχή με αποτέλεσμα να τη μεταμορφώσει σε πραγματικό δάσος με πλούσια βλάστηση,ρυάκια και λίμνες,πουλιά και ζώα.
Ένας ύμνος στην αρμονική συμβίωση ανθρώπου και φύσης,το έργο αυτό δημοσιεύθηκε σε πολλές γλώσσες και κέρδισε 41 βραβεία.
Έγινε ταινία μικρού μήκους το 1987. Η ταινία ,με ελληνικούς υπότιτλους,ξεχειλίζει από ελπίδα και χρώματα.
«Λόραξ» ένα πράσινο παραμύθι

Μια αστεία, αλλά ταυτόχρονα και συγκινητική περιπέτεια που υπογραμμίζει τη σημασία της ισορροπίας που πρέπει να διατηρείται μεταξύ της φύσης και της προόδου.
Η ταινία αφηγείται με μοναδικά χρώματα και απαράμιλλο 3D, την ιστορία του Τεντ, ενός 12χρονου αγοριού που ζει στην πλαστική πόλη του Θνίντβιλ, που χώμα και φυτά δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα! Στην προσπάθειά του να κερδίσει την αγάπη της γειτόνισσας του Όντρεϊ, του κοριτσιού των ονείρων του, της υπόσχετε να βρει και να της φέρει ένα αληθινό δέντρο.
Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να βγει όμως έξω από τα κλειστά σύνορα της πλαστικής πόλης (κάτι σαν την πόλη της ταινίας Truman Show του 1998 σε σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ, με τον Τζιμ Κάρεϊ), ενώ καλείται να ανακαλύψει την ιστορία του Λόραξ, ενός πολύ αστείου και αξιαγάπητου πλάσματος, φύλακα των δασών, που κάνει ότι περνά από το χέρι του προκειμένου να προστατεύσει τα δάση και τα ζώα που κατοικούν εκεί.
Την ιστορία του Λόραξ, αφηγείται στον Τεντ, ο μετανοημένος Ουάνσλερ, που βλέπει στο πρόσωπο του μικρού Τεντ, το άτομο εκείνο που μπορεί να επανορθώσει και να αποκαταστήσει την οικολογική ανισορροπία. Ανισορροπία που προκάλεσε λόγω της απληστίας του και έφερε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία του δάσους.
Το βιβλίο του Dr. Seuss πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία, είναι ένα από τα πλέον εμπορικά παιδικά μυθιστορήματα όλων των εποχών και το πλέον αγαπημένο του ίδιου του συγγραφέα.

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι πολυδιάστατα. Οι αυριανοί πολίτες οφείλουν, επομένως, να διαθέτουν σαφείς αξίες, κριτική σκέψη και ικανότητες ανάληψης δράσης σε συλλογικό επίπεδο για την επίλυση των περιβαλλοντικών. Πιστεύουμε σε μια εκπαίδευση που θα καθιστά τους μαθητές ικανούς να νοηματοδοτήσουν οι ίδιοι την έννοια της αειφορίας.
Υλικό – δραστηριότητες από την επίσημη σελίδα της WWF

Σειρά από βραβευμένες ταινίες και ντοκιμαντέρ με διακρίσεις σχετικά με το περιβάλλον.

7 παιχνίδια για το περιβάλλον

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, παραμύθια, παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, περιβάλλον, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς, video and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.