Μια εναλλακτική πρόταση σχολικής γιορτής για την 28η Οκτωβρίου -υλικό

1940γράφει: Άννα Παππά

Μία εναλλακτική πρόταση για σχολική γιορτή, που μπορεί να ετοιμαστεί από τα παιδιά της Στ΄ τάξης,  βιωματικά και αυθόρμητα, συντονίζοντας για ένα διάστημα τα γνωστικά αντικείμενα, τις μεθόδους και τους στόχους διδασκαλίας επιμέρους μαθημάτων της τάξης, δίνοντας μια διαφορετική, δημιουργική πνοή.
Με κατευθυνόμενη αναζήτηση, ομάδα των παιδιών αναλαμβάνει τη διερεύνηση του ιστορικού πλαισίου της περιόδου. Ως πηγή άντλησης πληροφοριών χρησιμοποιούνται βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης και το διαδίκτυο. Στη συνέχεια  η ομάδα   πληροφορεί τους υπόλοιπους για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου, ώστε να πληροφορηθούν τι γιορτάζουμε αυτή τη μέρα.
Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση ποιημάτων και πεζών κειμένων στο γλωσσικό μάθημα και με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής, οι μαθητές θα κληθούν να γράψουν τα δικά τους κείμενα. Σε αυτά μπορούν να προστεθούν οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών(αφίσες, εικονογραφημένη ιστορία).
Με επιχειρήματα λόγου και αντίλογου θα μελετήσουν τα αίτια και τα αποτελέσματα των ιστορικών γεγονότων. Θα δημιουργήσουν το δικό τους ebook με υλικό από ποιήματα, κείμενα της εποχής, γελοιογραφίες, πίνακες ζωγραφικής… Με χρήση λογισμικού μπορούν να δημιουργήσουν την ιστοριογραμμή της περιόδου, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής.  Οι καλλιτεχνικές ανάγκες της παράστασης θα τους οδηγήσουν στην αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων του Η/Υ.
Όλες αυτές οι δράσεις θα βρουν την έκφρασή τους στο τελικό αποτέλεσμα, την επετειακή εκδήλωση του σχολείου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.  Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή των κειμένων, της μουσικής που τα επενδύει   καθώς και στον τρόπο παρουσίασής τους. Κριτήριο της συμμετοχής δεν θα πρέπει να είναι είναι η σχολική επίδοση, η σκηνική παρουσία, η σωστή εκφορά του λόγου, αλλά η επιθυμία του παιδιού για συμμετοχή.

Snap 2013-10-08 at 22.23.54πρόταση υλικού:   Το Έπος του 1940 μέσα από τα σκίτσα των ξένων,
Δηλώσεις Πρωταγωνιστῶν τοῦ Β´ Παγκοσμίου Πολέμου,   Το Έπος του 1940 σε εικόνες,  Ομιλία της Χαράς Νικοπούλου για το Έπος του 1940,  «Το κανόνι της Ειρήνης» δραματοποίηση

Ο ενθουσιασμός, η πρόσκαιρη χαρά της νίκης, η απογοήτευση της ήττας και το φοβερό, αναπάντητο «γιατί». Κι όλα, κάτω από τη φοβερή σκιά της φρίκης του πολέμου. Το αριστούργημα του Κανελλόπουλου βασίστηκε σε διηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο του ’40. Μέρος των γυρισμάτων έγινε στο χωριό Δρυόβουνο του νομού Κοζάνης. O «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου είναι για πολλούς μια από τις κορυφαίες αντιπολεμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Έτος παραγωγής: 1962 Για όλη την ταινία κάνε κλικ εδώ

Διαβάστε την εισήγηση της κ. Μαρίας Μεντίζη Θεατρολόγου με θέμα: «Εναλλακτικές προτάσεις για εθνικές επετείους και σχολικές γιορτές»

προτείνονται : Δημιουργία παρουσίασης με  Prezi (παρουσίαση ιστορικών γεγονότων),
εφαρμογή ιδεοθύελλας (brainstorming)
FlipSnack (flipping βιβλίο) (για δημιουργία του δικού τους ebook)
Tiki-Toki ,εργαλείο παρουσίασης με χρονολογική σειρά,  για τη δημιουργία βιογραφιών,  αλλά και εξιστόρησης γεγονότων,
ThingLink για δημιουργία υπερμεσικής αφίσας,
pizap για επεξεργασία εικόνας
Soo Meta για παρουσίαση των πληροφοριών από διαφορετικές πηγές,
 PowerPoint δωρεάν πρότυπα
ffDiaporama για δημιουργία ψηφιακού άλμπουμ με εικόνες, videos, κείμενα και μουσική
MentorMob Edu για κατευθυνόμενη αναζήτηση
Chogger comics για ιστορική αναδιήγηση

Διαβάστε ακόμη:
Ιδέες για την 28η Οκτωβρίου (υλικό – πρόταση)

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς, εθνικές γιορτές and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Μια εναλλακτική πρόταση σχολικής γιορτής για την 28η Οκτωβρίου -υλικό

  1. Παράθεμα: 1940-World War II | Pearltrees

  2. Παράθεμα: Μια εναλλακτική πρόταση σχολικής γιορτής για την 28η Οκτωβρίου -υλικό | Δημοτικού παιδέματα

  3. Ο/Η Πόπη λέει:

    Αννα, συγχαρητήρια για τη δουλειά σου. Δικαιώνεις τη χρήση των ΤΠΕ στην τάξη!!!!!

  4. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

    Μία ιστοσελίδα με τραγούδια για τη σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου:
    http://28oktovriousongs.weebly.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.