Μυήστε τα παιδιά σας στην κλασική μουσική

Έχει παρατηρηθεί ότι στα παιδιά αρέσει πολύ ο Μότσαρτ και ο Χάιντν, ενώ προσιτός είναι και ο Τσαϊκόφσκι μέσα από τα παραμύθια / μπαλέτα. Έχει, επίσης, παρατηρηθεί ότι παιδιά, που δεν άκουσαν ποτέ κλασική μουσική έως την εφηβεία, θεωρούν αυτό το είδος μουσικής βαρετό, ξένο προς την «κουλτούρα» τους και αρνούνται να εντάξουν το είδος αυτό στο ρεπερτόριο των ακουσμάτων τους, δε διανοούνται να παρακολουθήσουν ένα κονσέρτο και απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την παρακολούθηση μιας όπερας.

Διαβάστε στα παιδιά σας μια ιστορία μαζί με κλασική μουσική, σαν να ήταν το soundtrack της

Όταν διαβάζετε μια ιστορία στο παιδί σας, επιλέξτε ένα κομμάτι κλασικής μουσικής, που να ταιριάζει με τα συναισθήματα και την πλοκή του βιβλίου. Η επιλογή της μουσικής πρέπει να είναι αρκετά απλή. Μην επιλέξετε, για παράδειγμα, το αγαπημένο σας ρέκβιεμ του Βέρντι για τη μουσική επένδυση της ιστορίας ενός χαρούμενου αγοριού, που παίζει ποδόσφαιρο με τον μπαμπά του. Δε θα είναι καλή ιδέα.
Εξασκηθείτε λίγο στην ανάγνωση της ιστορίας μαζί με τη μουσική, για να πάρετε μια γενική ιδέα για το timing. Αφού εξοικοιωθείτε στην ανάγνωση συγχρονισμένα με τη μουσική, πείτε στο παιδί σας ότι του έχετε μια έκπληξη. Διαβάστε του την ιστορία με το νέο τρόπο και σίγουρα θα ενθουσιαστεί.
Προσπαθήστε να παίζετε πάντα το ίδιο κομμάτι για την ίδια ιστορία. Με τον τρόπο αυτό θα εμπεδωθεί στη μνήμη του παιδιού σας η σύνδεση κομματιού – ιστορίας. Όταν μεγαλώσει, κάθε φορά που θα ακούει το κομμάτι, αυτόματα θα θυμάται τις όμορφες στιγμές, που του διαβάζατε την ιστορία.

Χορέψτε τα κλασικά κομμάτια
Αν τα παιδιά σας είναι συνεχώς σε κίνηση, δοκιμάστε μια χορευτική προσέγγιση της κλασικής μουσικής. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ το παιδί σας να επικεντρωθεί στη μουσική. Πείτε στο παιδί σας να ακούει τη μουσική και να χορεύει στο ρυθμό της, με οποιοδήποτε τρόπο αισθάνεται. Χορέψτε και εσείς μαζί με τα παιδιά. Δεν είναι μόνο διασκεδαστικό αλλά και τονωτικό, σωματικά και ψυχολογικά. Ο χορός περνάει στο παιδί το μήνυμα ότι το να ακούει κλασική μουσική μπορεί να είναι διασκεδαστικό και όχι απαραίτητα βαρετό.
Κάντε μείξη στη μουσική. Δοκιμάστε να συνδυάσετε αντίθετες μελωδίες και δείτε πώς αντιδρούν τα παιδιά σας. Να τους λέτε πάντα ποιο κομμάτι ακούτε και ποιος το έχει γράψει. Πότε δεν ξέρετε τι θα θυμούνται τα παιδιά σας, έπειτα από χρόνια.

Κλασική μουσική μαζί με το παιχνίδι
Πριν ξεκινήσουν να παίζουν, φτιάξτε μια λίστα με κομμάτια μαζί με τα ονόματα των συνθετών. Βάλτε τα να διάλεξουν ένα κομμάτι, πριν ξεκινήσουν το παιχνίδί. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αναφέρετέ τους κάτι για το συνθέτη, που διάλεξαν να ακούσουν. Πολύ σύντομα θα διαμορφώσουν το δικό τους γούστο στην κλασική μουσική, ενώ παράλληλα θα έχουν βασικές γνώσεις για τους συνθέτες.
Προσπαθήστε να έχετε μια ευρεία γκάμα μουσικής από διάφορες περιόδους

Τέχνη και κλασική μουσική
Αντίστοιχα με το χορό, διαλέξτε κομμάτια κλασικής μουσικής, διαφορετικά μεταξύ τους, τα οποία θα ακούτε και εσείς και τα παιδιά σας ενώ ζωγραφίζετε. Ζητήστε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν ανάλογα με το πώς τους κάνει να αισθάνονται το κομμάτι, που ακούνε. Όταν όλοι έχουν τελειώσει ακούστε ξανά τη μουσική και εξηγήστε αυτό που φτιάξατε. Μην ξεχνάτε να τους λέτε το όνομα του κομματιού και το όνομα του συνθέτη.

Παιχνίδια μουσικής
Ξεκινήστε με κάτι απλό. Διαλέξτε τρία κομμάτια μουσικής τα οποία θα ακούτε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Πείτε στα παιδιά σας πώς λέγονται τα κομμάτια και ποιος είναι ο συνθέτης τους. Στο τέλος της εβδομάδας παίξτε ένα παιχνίδι, στο οποίο θα ακούγεται κάποιο κομμάτι και το κάθε παιδί θα πρέπει να θυμηθεί και το όνομά του και τον συνθέτη.
Τέτοιες διαδικασίες δεν προάγουν μόνο τη μουσική καλλιέργεια αλλά και τη μνήμη. Τα παιχνίδια αποτελούν πάντα ένα διασκεδαστικό τρόπο μάθησης νέων εννοιών.

Προτάσεις από τη Στέλλα

        • Παραμύθια/μπαλέτα: the nutcracker, Swan Lake, Peter Pan, the sleeping beauty, cinderella
        • Παιχνίδια με κάστρα, στρατιώτες, ιππότες, που βρίσκονται σε περιπέτειες: Khachaturian: Sabre dance, Moussorgsky: Night on a bald mountain, Carmina Burana (O fortuna), 5η συμφωνία Beethoven
        • Παιχνίδια με κούκλες και ωραία φορέματα, που πάνε σε χορό: τα βάλς του Chopin (κυρίως το Νο 5)
        • Παιχνίδια για ώρες δημιουργίας και χαλάρωσης: Mozart, Rameau και συνθέτες baroque εποχής
        • Παιχνίδια με ζώα: Ένα έργο που αγαπούν όλα τα παιδιά είναι το Καρναβάλι των ζώων: Le carnaval des animaux (The Carnival of the Animals) του Camille Saint-Saens
      • Έργα με απλό μουσικό θέμα, που τα παιδιά μπορούν εύκολα να έχουν τη χαρά να τα αναγνωρίσουν και να μάθουν το συνθέτη τους: Vivaldi: 4 seasons, Eine kleine nachtmusik, Ode to Joy (Beethoven, από την 9η συμφωνία), Brahms Hungarian Rhapsody No2 (2o μέρος και φινάλε) Beethoven: Für Elise (Piano version)

        Γνωστοί συνθέτες:

        Όλοι έχουμε ακούσει το όνομά τους, αλλά τους έχουμε δεί; Δείξτε τους γνωστούς συνθέτες στα παιδιά και ζητήστε τους να τους ζωγραφίσουν. Εξηγήστε τους για τη μόδα της εποχής εκείνης, με τα ρούχα, τις περούκες κλπ.
        Μουσική στη… σωστή σειρά:
        Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει το βιβλίο «Η ιστορία της μουσικής σε σκίτσα» από τις Εκδόσεις Γράμματα, είναι ένα όμορφο παιδικό βιβλίο για την ιστορία της μουσικής σε κόμιξ, με σωστά στοιχεία, χιούμορ επινοητικότητα, που φέρνει τα παιδιά κοντά σε αυτούς που θεωρούνται «αυστηροί» συνθέτες με έναν πραγματικά διασκεδαστικό τρόπο.

πηγές:mouseio peiramatwn και mother.gr

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, εκπαιδευτικά άρθρα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.