Το web2 στη διδακτική πράξη(πρόταση)

H φράση Web 2.0 ειπώθηκε για πρώτη φορά το 2004 κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου μεταξύ της O’Reilly Media και της MediaLive International όπου προτείνονταν ιδέες για την αναβάθμιση του παγκόσμιου ιστού. Ο Dale Dougherty και O’Reilly VP, παρατήρησε ότι το διαδίκτυο είχε αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλές και σημαντικό μέρος της καθημερινότητας όλο και μεγαλύτερου ποσοστού ανθρώπων. Συνεχώς έβγαιναν νέες εφαρμογές και ιστοσελίδες οι οποίες αναγνωρίζονταν από το ευρύ κοινό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον οι περισσότερες εταιρείες άρχισαν να στρέφουν την επιχειρηματική τους δράση στο διαδίκτυο και να προσπαθούν να φέρουν τους καταναλωτές τους προς αυτό το κανάλι.

Tο Web 2.0 ξεπερνά τα όρια της περιορισμένης πλατφόρμας ενός υπολογιστή. Ο χρήστης θα μπορεί να δρα στον Παγκόσμιο Ιστό όπως δρούσε μέχρι τώρα στον υπολογιστή του. Οι πιο ειδικοί μιλούν για έναν νέο τρόπο σχεδίασης των ιστοσελίδων ο οποίος θα βασίζεται στην διάδραση του χρήστη. Θα επιτρέπει στον χρήστη να αλλάξει τόσο το περιβάλλον της σελίδας όσο και να παρέμβει στο περιεχόμενό της.

Εκπαιδευτική διαδικασία και web2. Ο δάσκαλος μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των εφαρμογών σε περιβάλλων Web 2.0 στη διδακτική πράξη, αφού  προσφέρουν ευκολία στη χρήση και δυνατότητες εμπλουτισμού του μαθήματος.

Τοποθετήστε τις φωτογραφίες της τάξης σας σε ένα όμορφο κολάζ. Είναι εξαιρετικά εύκολο, δοκιμάστε το!

Το Comic Creator καλεί τους μαθητές να συνθέσουν τα δικά τους  κόμικς για μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών. Οι σχεδιαστές έχουν  επικεντρωθεί στα βασικά στοιχεία των κόμικς, επιτρέποντας στους μαθητές να επιλέξουν υπόβαθρα, χαρακτήρες και σκηνικά, καθώς και να συνθέσουν  διάλογο σε θέματα.Αυτό το ευέλικτο εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο.  Το εργαλείο είναι εύκολο στη χρήση.

κάντε κλικ και προσπαθήστε! 

(πηγή: Τάξη 2,0)

κάνε κλικ

SumoPaint είναι ένα online πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας . Είναι ένα από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα προγράμματα που μπορείτε να βρείτε στο Internet. Ένας επιπλέον λόγος για να αρχίσετε να το χρησιμοποιήσετε είναι το γεγονός ότι στη νέα του έκδοση 3.6 έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά.

κάνε κλικ για παζλ

Δωρεάν ιστοσελίδα, η οποία παρέχει τη δυνατότητα να ανεβάσει ο χρήστης εικόνες και να δημιουργηθούν σε κομμάτια Παζλ.

κάνε κλικ

Μία εναλλακτική πρόταση παρουσίασης της εργασίας σας.

Το Web 3, η συνέχεια,  είναι το λεγόμενο διαδίκτυο νέας γενιάς με νοημοσύνη, όπου η αναζήτηση και συλλογή πληροφοριών γίνεται με σημασιολογική και νοηματική επεξεργασία, αντί των λέξεων – κλειδιών που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό ο υπολογιστής μπορεί να κατανοήσει ακριβώς αυτό που αναζητούμε – αντί απλά να αναγνωρίσει χαρακτήρες λέξεων – και να συνδυάσει δεδομένα, αποφεύγοντας να μας παρουσιάσει τις άχρηστες πληροφορίες του διαδικτύου.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in τεχνολογία, εκπαιδευτικά λογισμικά and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.