Γίνεται πόλεμος;

Στον κόσμο συμβαίνουν διάφορα γεγονότα που προκαλούν δυστυχία, όπως ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές, τα ατυχήματα, οι πυρκαγιές και η διαπροσωπική βία (για παράδειγμα, σεξουαλική βία). Από αυτά μπορούν να επηρεαστούν μεμονωμένα άτομα, οικογένειες ή και ολόκληρες κοινότητες.

Ο κάθε ένας μπορεί να χάσει το σπίτι του ή τους αγαπημένους του, να αποχωριστεί από την οικογένεια και την κοινότητα, ή να βιώσει τη βία, την καταστροφή ή τον θάνατο.

Αν και όλοι επηρεάζονται με κάποιον τρόπο από αυτά τα γεγονότα, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων και συναισθημάτων που μπορεί να έχει κάθε άτομο. Πολλοί, ενδέχεται να αισθάνονται συντετριμμένοι, να βρίσκονται σε σύγχυση ή να είναι πολύ αβέβαιοι για το τι συμβαίνει.

Μπορεί να αισθάνονται πολύ φοβισμένοι ή ανήσυχοι ή να έχουν «μουδιάζουν» συναισθηματικά και να αποστασιοποιούνται. Ορισμένοι, ενδέχεται να έχουν ήπιες αντιδράσεις, ενώ άλλοι πιο σοβαρές. Το πώς κάποιος αντιδρά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ο πόλεμος «κτύπησε» τη γειτονιά μας. Τα παιδιά ρωτούν με αγωνία. Τα παιδιά βλέπουν εικόνες πραγματικού πολέμου, με φαντάρους, με επιστράτευση, με τεθωρακισμένα και όπλα που μέχρι σήμερα τα έβλεπαν στις ταινίες και στις παρελάσεις.

Γιατί γίνεται ο πόλεμος;

Γιατί ο μπαμπάς ή η μαμά αφήνουν τα παιδιά τους και πηγαίνουν στον πόλεμο; Θα γυρίσουν πίσω;

Τι είναι το καταφύγιο;

Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα;

Μερικές από τις ερωτήσεις που μπορεί να δεχθούμε τις επόμενες ημέρες στην τάξη μας.
Αυτό που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε είναι να τα καθησυχάσουμε εξηγώντας τους πως ζούμε σε μια χώρα με νόμους και κανόνες, ένα κράτος που εργάζεται για την ειρήνη και πως δεν πρέπει να ανησυχούν.
Να εξηγήσουμε με απλά λόγια στα μικρότερα παιδιά γιατί «τσακώνονται» οι δυο χώρες και ότι σίγουρα υπάρχουν διέξοδοι εκτόνωσης της κατάστασης. με τα μεγαλύτερα μπορούμε να συζητήσουμε συναισθήματα δικά τους, συναισθήματα των παιδιών της εμπόλεμης χώρας, να ζητήσουμε να «μπουν στα παπούτσια τους», να συζητήσουμε πιθανή βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε.


Σε κάθε περίπτωση πείτε την αλήθεια, εκφράστε τα δικά σας συναισθήματα και διαβεβαιώστε τα πως ό,τι κι αν γίνει, εσείς θα είστε πάντα εκεί για αυτά -το ασφαλές τους καταφύγιο.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in εκπαιδευτικά άρθρα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.