Δάσκαλος στην εποχή covid-19

Άννα Παππά
Δασκάλα – Συγγραφέας

Τον Δάσκαλο σήμερα τον  χαρακτηρίζει ένα απλό πράγμα: το ότι έχει εντοπίσει την ουσία, όχι της εκπαίδευσης αλλά της παιδείας. Ο Έλληνας Δάσκαλος γνωρίζει καλά ότι:

Η παιδεία στηρίζεται στην κινητοποίηση των βαθύτερων ψυχικών ενδιαφερόντων, όπως είναι ο ενθουσιασμός, η αγάπη για μάθηση και η διεύρυνση των οριζόντων της φαντασίας και της σκέψης του μαθητή.

Η παιδεία διαπνέεται πάντοτε από έναν υψηλό ψυχολογικό χαρακτήρα, άγει σε υψηλότερες σφαίρες τη σκέψη και την ψυχή του μαθητή και, παράλληλα, τον γεμίζει με βαθιά χαρά, αισθήματα υπευθυνότητας, βαθύτερης ψυχικής κινητοποίησης, κοινωνικότητας και πρακτικότητας, τα οποία οδηγούν σε υψηλές θεωρητικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις.

                Σήμερα καλείται αυτός ο Δάσκαλος να συναντήσει τους μαθητές του και τις μαθήτριές του μέσω διαδικτύου. Να θυμηθούμε ότι τον προηγούμενο καιρό πολλοί από τους/τις δασκάλους/ες έκαναν μεγάλη προσπάθεια να συνδέσουν την τάξη τους μέσω των νέων τεχνολογιών και τη σθεναρή αντίδραση των γονέων.

                Σήμερα καλείται αυτός ο Δάσκαλος να κάνει μάθημα με ωράριο μέσω διαδικτύου και εικονικών τάξεων που δεν λειτουργούν, ούτε αργά τη νύχτα.

                Μα ο Δάσκαλος ξέρει τον τρόπο, δεν χρειάζεται καθοδήγηση και ας μην υποστηρίζεται από πλατφόρμες που «αντέχουν» στο βάρος μεγάλης επισκεψιμότητας.

                Είναι αυτός που μέσα από ένα παραμύθι που θα κοινοποιηθεί μέσω email ή ιστοσελίδας του σχολείου του ή ακόμη και σε κλειστή ομάδα fb (με λογαριασμούς γονέων) μπορεί να ενισχύσει αξίες ζωής, να διδάξει την ελληνική γλώσσα. Είναι αυτός που μέσα από μια περιήγηση εικονική ενός μουσείου να διδάξει ιστορία. Είναι εκείνος που μέσα από απλές ασκήσεις επιβράβευσης σε πλατφόρμες που δημιούργησαν στο παρελθόν άξιοι δάσκαλοι να κάνει μαθηματικά. Μέσα από ένα βίντεο ή μια ταινία να προσεγγίσει διεπιστημονικά όλα τα μαθήματα. Μέσα από ένα σταυρόλεξο online web02 να διδάξει ορθογραφία και μαθηματικά, μέσα από έναν πίνακα linoit να «στηρίξει» τα παιδιά του και να απαλύνει τις φοβίες τους, μέσα από το skype να τους χαμογελάσει και να τους «αγκαλιάσει»… και αν όλα αυτά είναι αδύνατα γιατί το μικρό παιδί δεν έχει υπολογιστή μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του με ζεστή φωνή θα τα αντικαταστήσει όλα…

                Μα πάνω απ’ όλα είναι αυτός ο Δάσκαλος που γνώριζε ότι  κύρια αποστολή του σχολείου ήταν το πρότυπο του ανθρώπου – πολίτη και όχι του ανθρώπου – υπηκόου. Όμως δεν τον άκουγε κανένας…

                Ένας άνθρωπος με αληθινή παιδεία δε θα σκεπαστεί ποτέ από την ομίχλη της υποτέλειας. Δεν θα επιλέξει ποτέ ανίκανους κυβερνήτες, ούτε θα τους επιτρέψει να βλάψουν τη δική του ή κάποιου άλλου την πατρίδα. Μα δεν τον άκουγε κανένας τον Δάσκαλο…

                Ιδού ο Δάσκαλος σήμερα. Είναι αυτός με τον διευρυμένο ρόλο. Είναι αυτός που με την προσπάθεια και την παρουσία του  ακτινοβολεί. Είναι αυτός που μεταλαμπαδεύει τον ενθουσιασμό για παραπέρα μάθηση. Είναι αυτός που εμβολιάζει τους μαθητές του με κρίση, με πανανθρώπινες αξίες και με το αληθινό νόημα της ζωής. Είναι αυτός που με όλα τα παραπάνω ξυπνάει στο μαθητή του τον σεβασμό και την αγάπη. Είναι αυτός που εκπέμπει αυτοπεποίθηση, εμπειρία, δικαιοσύνη.

                Είναι αυτός που σήμερα είναι σε θέση να αντιληφθεί  καταρχήν, τις σημερινές ανάγκες των μαθητών, και τους καθιστά με τις ενέργειές του  κοινωνούς πανανθρώπινων ιδεών και αξιών.

                Είναι αυτός που συλλαμβάνει ευφάνταστους τρόπους προσέγ­γισης με τους οποίους θα μπορέσει να αποδώσει  τη βα­θύτερη ουσία των μαθημάτων, που θα έκανε στη φυσική τάξη.

                Ας αφήσουμε τον Έλληνα δάσκαλο ΕΛΕΥΘΕΡΟ να στηρίξει τον Έλληνα μαθητή και την οικογένειά του. Ξέρει αυτός πώς θα το κάνει…

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in ανακοίνωση and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Δάσκαλος στην εποχή covid-19

  1. Ο/Η athinaelgo λέει:

    την θαυμαζω και ως εκπαιδευτικο και ως ανθρωπο την κ. Αννα Παππα!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.