Η συναισθηματική νοημοσύνη στοιχείο της ταυτότητας του καθενός

Άννα Παππά
δασκάλα-συγγραφέας

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι καθιερωμένο στοιχείο της ταυτότητας του καθενός. Έτσι, μεταξύ των ανθρώπων υπάρχουν διαφορές στην ικανότητα να συνδέονται οι σκέψεις με τα συναισθήματά τους. Οι άνθρωποι που είναι καλοί στο να συνδέουν τις σκέψεις με τα συναισθήματα μπορεί να «ακούν» καλύτερα τις συναισθηματικές επιπτώσεις των δικών τους σκέψεων, καθώς και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων από αυτό που εκείνοι λένε (John D. Mayer, Συναισθηματική νοημοσύνη και ταυτοποίηση των συναισθημάτων 1996). Η συναισθηματική νοημοσύνη, η προσωπικότητα και η ποιότητα αντίληψης των κοινωνικών σχέσεων, μας  τοποθετεί στον κύκλο των ανθρώπων με παρόμοιες αντιλήψεις προς τις δικές μας.

Ο JD Mayer (2001,   Συναισθηματική νοημοσύνη, ΣΝ, και καθημερινότητα)  διατείνεται ότι οι γυναίκες σημειώνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές στη συναισθηματική νοημοσύνη από τους άνδρες. Η χαμηλότερη ΣΝ στους άντρες, αποδίδεται κυρίως στη μειωμένη αντίληψη των συναισθημάτων και στη χρήση συναισθημάτων για τη διευκόλυνση της σκέψης. Εδώ αποδίδεται η αποκλίνουσα συμπεριφορά και τα αρνητικά αποτελέσματα των ανδρών έναντι των γυναικών στις τροχαίες παραβάσεις, στην παράνομη χρήση ουσιών και αλκοόλ,   και στην κακή σχέση με τους φίλους. Μάλιστα τα ευρήματα παραμένουν σε κάθε ηλικία,  κάθε ακαδημαϊκής κατάταξης.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in εκπαιδευτικά άρθρα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.