Παγκόσμια ημέρα Δασκάλων 2017, «Ελευθερία στη διδασκαλία, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών»

Άννα Παππά
δασκάλα – συγγραφέας

«Ο δάσκαλος είναι η καρδιά του εκπαιδευτικού συστήματος. » – Sidney Hook

«Ο δάσκαλος δεν είναι διεκπεραιωτής εγγράφων, δεν κάθεται σε μια καρέκλα ενός γραφείου, αντίθετα είναι δημιουργός ανθρώπων και κοινωνίας.
Ο δάσκαλος δεν είναι ένας ξηρός επαγγελματίας. Έχει απέναντί του καθημερινά άδολα μάτια, αθώα, αγνά, γεμάτα απορία.
Έχει ψυχές που αναζητούν την αλήθεια.
Ο δάσκαλος  είναι ψυχοπλάστης.
Ο σημερινός δάσκαλος δεν  ξοδεύει όλο του τον χρόνο  στη μετάδοση των γνώσεων, που ορίζει το αναλυτικό πρόγραμμα.  Βεβαίως, το κάνει και αυτό, είναι καθήκον του. Όμως,  ως επιστήμονας αιχμής, προσφέρει κάτι διαφορετικό.  Το διαφορετικό πηγάζει από την πίστη του ότι το σχολείο είναι ένας υγιής οργανισμός, ότι είναι ένας οργανωμένος κοινωνικός θεσμός και  όχι μια κλινική μεταμόσχευσης γνώσεων.
Ο σημερινός δάσκαλος, υποχρεωμένος από την απίστευτη ταχύτητα που καθημερινά εμφανίζονται και αποταμιεύονται αμέτρητα τεχνολογικά αγαθά και γνώσεις, έχει προχωρήσει σε πολλές και γενναίες αναθεωρήσεις των παραδοσιακών εννοιών της επιστήμης του.
Στη  σημερινή εποχή λοιπόν, το ζήτημα της πνευματικότητας και της προσωπικότητας του δασκάλου, είναι περισσότερο από κάθε άλλη εποχή  απαίτηση και  ανάγκη των μαθητών.»

απόσπασμα από το βιβλίο της αρθρογράφου «Ο Αληθινός Δάσκαλος»

Το φετινό θέμα εορτασμού «Ελευθερία στη διδασκαλία, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών», (Teaching in Freedom, Empowering Teachers) επιβεβαιώνει ξανά ως κορυφαία προτεραιότητα σε όλες τις στρατηγικές εκπαίδευσης και ανάπτυξης, την ενίσχυση των εκπαιδευτικών για να μπορέσουν να προσφέρουν σε κάθε μαθητή την εκπαίδευση που δικαιούται. Απαιτεί από τους δασκάλους την επαγγελματική ανεξαρτησία, την ελευθερία και τα εργαλεία που απαιτούνται για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των μαθητών. Τιμά τους δασκάλους και τον ρόλο τους στην παροχή άριστης εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.

Η διεθνής κοινότητα ανέλαβε την υποχρέωση να παρέχει καθολική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 2030 και εκτιμάται ότι οι χώρες θα πρέπει να προσλάβουν 68,8 εκατομμύρια καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να επιτύχουν αυτό το στόχο, προσθέτει η δήλωση της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η ημέρα καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO προκειμένου να τιμήσει πάνω από 60 εκατομμύρια μάχιμους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, που με το έργο τους συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικής σημασίας για το Ημερολόγιο της Education International και των 384 οργανώσεων-μελών της, για το λόγο ότι αναδεικνύει την ευκαιρία να ενωθούν οι προσπάθειες και οι εκστρατείες για ζωτικές αλλαγές στις συνθήκες που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/-τριες και να συζητήσουν για μια εκπαίδευση με ποιότητα.

 

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικά άρθρα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.