Τραυλισμός- υλικό για δασκάλους, παιδιά και γονείς

Μία από τις πιο συχνές  και συγχρόνως από τις πιο δύσκολες και επώδυνες διαταραχές του λόγου είναι ο τραυλισμός. Ο τραυλισμός είναι μια δυσκολία στη ροή της ομιλίας. Αποτελεί μία σύνθετη διαταραχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από διακοπτόμενη ροή ομιλίας λόγω επαναλαμβανόμενων κολλημάτων, επαναλήψεων ή επιμηκύνσεων ήχων στην αρχή ή τη μέση της λέξης. Συγχρόνως με τις σπασμωδικές διαταραχές στο λόγο και στο ψυχισμό του (τραυλού) ασθενή, εμφανίζεται μια σειρά άλλων συμπτωμάτων, η οποία δείχνει ότι σε αυτόν αναπτύσσεται μια ιδιόμορφη νεύρωση, διαταράσσεται μία από τις βασικές λειτουργίες του λόγου – η λειτουργία για την κοινωνική επικοινωνία.

Συχνά, οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι για το πώς να απαντήσουν, όταν μιλούν με ανθρώπους που τραυλίζουν. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να ωθήσει τους ακροατές να κάνουν πράγματα, όπως να κοιτούν αλλού κατά τη διάρκεια του τραυλισμού, να διακόπτουν το άτομο, να συμπληρώνουν τις λέξεις του ή απλά να μην συνομιλούν με ανθρώπους που τραυλίζουν. Όμως, καμία από αυτές τις αντιδράσεις δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Διαβάστε τα εγχειρίδια του Stuttering Foundation: «Κουβεντιάζοντας ανοιχτά με εκπαιδευτικούς»  &  «Κάποιες φορές τραυλίζω»  έχουν μεταφραστεί – προσαρμοστεί στα ελληνικά από την ΟΕΔΡΟ του Π.Σ.Λ.

Τα βίντεο και το παραπάνω υλικό αποτελούν τμήμα ενός πακέτου υλικού που δημιούργησε η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος στις Διαταραχές Ροής Ομιλίας του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών.

«Τραυλίζω…Θυμάμαι.» | Μέρος 1ο – Μιλάω στην τάξη

Μέρος 2ο – Οι συμμαθητές μου και εγώ

Για να παρακολουθήσετε όλα τα βίντεο κάντε κλικ εδώ

Ενημερωτική Βιντεο-παρουσίαση από ευ λέγειν & ΟΕΕΔΡΟ

Ενημερωτικά φυλλάδια:

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς, διαπολιτισμική εκπαίδευση-διαφορετικότητα- διαφοροποίηση στη μάθηση and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.