ebook και παιδί

imagesΆννα Παππά
δασκάλα-συγγραφέας

Όλο και πιο συχνά μας δίνεται η ευκαιρία να διαβάσουμε ένα ebook. Ας ανακαλύψουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για την ανάγνωση e-book με το παιδί μας, αλλά και πώς να κρατήσουμε το ενδιαφέρον του στην ανάγνωση και την ιστορία του βιβλίου.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία, που ονομάζονται e-book, γίνονται όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας. Κάποιοι e-readers, όπως η πρώτη γενιά Kindle και Nook συσκευές, προσφέρουν μια βασική ψηφιακή έκδοση του βιβλίου εκτύπωσης (pdf). Tα παιδιά ξεφυλλίζουν τις σελίδες για να διαβάσουν και η εμπειρία είναι κάπως παρόμοια με την ανάγνωση ενός παραδοσιακού βιβλίου.

Οι νεότεροι e-readers, είναι έγχρωμοι, είναι συσκευές αφής, όπως τα iPad και το Nook Color και έχουν επεκταθεί ως προς τα χαρακτηριστικά. Αυτά τα «ενισχυμένα» e-book προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία ανάγνωσης και πολλές επιλογές. Το βελτιωμένο e-book  είναι εμπλουτισμένο με στοιχεία πολυμέσων, δηλαδή με ήχους, εικόνες και υπερδεσμούς. Η τεχνολογία εδώ παίζει ενισχυτικό ρόλο στις δυνατότητες του παραδοσιακού μέσου. Μπορεί να αναζητηθεί κάποια φράση ή λέξη στο κείμενο, να αλλάξει το μέγεθος ή ο τύπος των γραμμάτων, να επιβεβαιωθεί η ερμηνεία μίας λέξης στο ενσωματωμένο λεξικό που συνοδεύει πολλές από τις συσκευές ή το λογισμικό που χρησιμοποιείται.
Τέλος η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα του text to speech, δηλαδή της ανάγνωσης του βιβλίου με πραγματική φωνή από την συσκευή (δυνατότητα σημαντική για ομάδες πληθυσμού με αναπηρίες και όχι μόνο καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται η μετάδοση του νοήματος του βιβλίου και σε άτομα που γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, αλλά όχι την γραφή).
Τα περισσότερα παιδιά βρίσκουν διασκεδαστικό το διαδραστικό e-books και πολύ ενδιαφέρον.
Αλήθεια όμως,  μπορεί το ψηφιακό βιβλίο να συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων γραμματισμού από νωρίς, όπως ονόματα γραμμάτων και ήχοι γραμμάτων ή πιο σύνθετες δεξιότητες, όπως η κατανόηση;
Η αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι σχετικά νέα για να έχουμε αρκετά αξιόπιστη έρευνα σχετικά με το θέμα. Αλλά οι ερευνητές έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο βλέποντας τις οικογένειες με μικρά παιδιά να ασχολούνται με τα e-books. Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι είναι εύκολο για τα παιδιά να παρασυρθούν με την ψηφιακή φύση του e-book. Οι γονείς μπορεί να τα βοηθήσουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον στην ανάγνωση και την ιστορία ακολουθώντας τρεις απλές συμβουλές:

    • Αρχικά θα πρέπει να αποδεχθείτε εσείς οι ίδιοι την καινοτομία ανάγνωσης του ψηφιακού βιβλίου. Οι πρώτες φορές που το παιδί σας θα αλληλεπιδράσει με ένα νέο e-book, θα πρέπει να του δοθεί χρόνος για την εξερεύνηση των χαρακτηριστικών του. Όταν το παιδί σας έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα εξερεύνησης, ας διαβάσετε ή ας ακούσετε την ιστορία χωρίς πάρα πολλές διακοπές που δε σχετίζονται με την ιστορία.
    • Απολαύστε τα χαρακτηριστικά, αλλά μην ξεχάσετε να επικεντρωθείτε στην ιστορία. Δείτε αν μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει μια ισορροπία μεταξύ του να έχει τη διασκέδαση με τα παιχνίδια, αλλά να απολαμβάνει και την κατανόηση της ιστορίας. Ας μη ξεχάσουμε ότι προάγουν τις γλωσσικές και μαθησιακές δεξιότητες του. Όπως συμβαίνει με όλα τα βιβλία, ας ασκήσουμε τον αναγνώστη παιδί σε συζητήσεις σχετικές με την ιστορία. «Τι νομίζεις ότι θα συμβεί στη συνέχεια; Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος της ιστορίας;»
    • Μείνετε δίπλα στο παιδί σας κατά την ώρα που βιώνει την εμπειρία του ηλεκτρονικού βιβλίου. Είναι δελεαστικό να αφήσετε τη συσκευή να κάνει τη δουλειά – διαβάζει την ιστορία, μπορεί το παιδί να παίξει ένα παιχνίδι και να αλληλεπιδράσει με το παιδί σας. Δεν υπάρχει όμως κανένα υποκατάστατο για την ποιοτική συνομιλία μεταξύ γονέα και παιδιού . Συνεχίστε να μιλάτε, σχολιάζοντας ενδιαφέρουσες λέξεις και ιδέες, και μοιραστείτε  την αγάπη σας του γραμματισμού με το παιδί σας.ελεύθερη μετάφραση του άρθρου  How to Read an E-Book with Your Child

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, τεχνολογία, εκπαιδευτικά άρθρα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.