15 Φεβρουαρίου «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου»

Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας «International Childhood Cancer Day» γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Παιδιά που έχουν καρκίνο(ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες.
10998665_10152675052753359_5743906490613092862_nΕίναι μία προσπάθεια παγκόσμιας επαγρύπνησης και αφύπνισης γύρω από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Η προσπάθεια έχει πολλούς στόχους:
Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας έχει στόχο την προσπάθεια υποστήριξης των παιδιών με καρκίνο και η προσπάθεια αυτή δεν είναι κυρίως υλική αλλά ψυχολογική που είναι πιο σημαντική. Αφορά την αποδοχή της νόσου, την αποδοχή του παιδιού που έχει καρκίνο, την ψυχολογική του υποστήριξη με την έννοια «Δεν είσαι μόνος σου, είμαστε εμείς κοντά σου. Καταλαβαίνουμε το δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις και που μπορεί να βάλει τη ζωή σου σε κίνδυνο. Καταλαβαίνουμε ότι αντιμετωπίζεις ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα σε μια τόσο μικρή ηλικία. Καταλαβαίνουμε ότι θα ήθελες να είσαι στο σπίτι σου, στο δωμάτιό σου, με τα αδέλφια σου και τους φίλους σου, αλλά είσαι στο Νοσοκομείο. Καταλαβαίνουμε ότι θα ήθελες να είσαι στο Σχολείο με τη Δασκάλα σου και τους συμμαθητές σου αλλά είσαι στο Δωμάτιο του Νοσοκομείου χωρίς αυτούς. Καταλαβαίνουμε ότι θα ήθελες να παίζεις σε ένα πάρκο αλλά δεν μπορείς. Καταλαβαίνουμε τις αγωνίες σου και είμαστε κοντά σου. Να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σου, κάποιοι σε νοιάζονται και θέλουν να σε βοηθήσουν να σηκώσεις πιο εύκολα το βαρύ φορτίο της αρρώστιας».
Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας , είναι αφιερωμένη επίσης στα παιδιά που κατάφεραν να νικήσουν την αρρώστια, να γίνουν καλά και να είναι οι «Νικητές στη Zωή», και τώρα που ξαναγύρισαν στους ρυθμούς της φυσιολογικής ζωής προσπαθούν να γεφυρώσουν το κενό της ασθένειας, να νιώσουν ισότιμοι με τα συνομήλικά τους παιδιά και να αποδείξουν ότι είναι ικανά να επιτύχουν κάθε στόχο όπως και τα υγιή παιδιά.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, είναι αφιερωμένη στους γονείς των παιδιών με καρκίνο, που ζουν τον δικό τους Γολγοθά. Βλέπουν την σειρά της ζωής να αναστρέφεται, αντί να πηγαίνουμε από τον μεγαλύτερο σε ηλικία προς τον μικρότερο, ξαφνικά αρρωσταίνει ο μικρότερος και όλοι οι μεγαλύτεροι αμήχανοι προσπαθούν να «διαχειριστούν» την ασθένεια του μικρότερου. Είναι αφιερωμένη στους γονείς που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο άρρωστο παιδί και στα άλλα τους υγιή τους παιδιά που επίσης τους χρειάζονται. Προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο Νοσοκομείο και στη δουλειά τους, ανάμεσα στην δική τους υγεία και την αναπάντεχη ασθένεια του παιδιού τους. «Γιατί το παιδί μου;».
Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας είναι αφιερωμένη στους γιατρούς που πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για τις νεώτερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου, που πρέπει να χρησιμοποιούν κάθε όπλο, κάθε νέο φάρμακο, κάθε καινούργιο τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας και να μην καταθέτουν τα όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους που ασχολούνται με την έρευνα στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, να ενθαρρύνονται ώστε να υπάρξει έρευνα στα αίτια του καρκίνου με στόχο την μείωση των παιδιών που μελλοντικά θα αρρωστήσουν.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας , είναι ημέρα ορόσημο. Η μέρα που μας θυμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν νεοπλασματικά νοσήματα στα παιδιά, να στεκόμαστε κοντά τους αλλά και να μην επαναπαυόμαστε σε ότι πετύχαμε μέχρι σήμερα, πρέπει να προσπαθούμε αφ’ενός για την πρόληψη του καρκίνου αλλά και την οριστική θεραπεία του.
Σε όλο τον κόσμο, 250.000 παιδιά πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο. Το 70-80% από αυτά θεραπεύεται.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα γιατί αφού ακόμη δεν μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των παιδιών με καρκίνο, τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να τα κάνουμε καλά…
γράφει:
Μοσχόβη Μαρία
Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Πανεπιστημίου Αθηνών
αναδημοσίευση: Το karkinaki.gr είναι ένα site φτιαγμένο από γονείς που απευθύνεται κυρίως στους γονείς και σε όσους θέλουν να βοηθήσουν, να συμπαρασταθούν, να κατανοήσουν, να φροντίσουν το παιδί που νοσεί με καρκίνο.

κάνε κλικ

κάνε κλικ

Παρουσίαση από το Ευ Ζην με τίτλο «Πρόληψη Καρκίνου: Αλλαγές στο τρόπο ζωής από την παιδική ηλικία» καθώς και το συνοδευτικό κείμενο, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε εκδήλωση στο σχολείο σας, για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με το πώς η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου από την παιδική ηλικία

Ο Σνούπι, η Όλιβ του Ποπάι, ο Γκάρφιλντ, η Hello Kity και άλλοι διάσημοι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων χάνουν τα μαλλιά τους για να δείξουν στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο ότι και χωρίς μαλλάκια παραμένεις όμορφος… Η καμπάνια ξεκίνησε από τον οργανισμό GRAACC στη Βραζιλία, που ερευνά θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο. Μαζί με μια ομάδα σκιτσογράφων από όλο τον κόσμο, έφτιαξαν το Bald Cartoons, μια σειρά από σκίτσα και βίντεο που παρουσιάζει τους γνωστούς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων χωρίς μαλλιά.

για  ελληνικούς υπότιτλους κάνε κλικ εδώ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

«Θεωρώ πως θα είναι πιο εύκολο να δεις ένα φαλακρό παιδί αν πρώτα το δεις στην τηλεόραση», είπε ένα νεαρό κορίτσι αφού είδε τα cartoon σε ένα Video φτιαγμένο για το συγκεκριμένο σκοπό. Σε μια άλλη συνέντευξη ένα αγόρι είπε πως πια δεν θα ντρέπεται να βγει έξω χωρίς το καπέλο του!

Advertisements

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Είμαι δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, αγωγή υγείας and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s