Ευέλικτη Ζώνη ή Ευέλικτο Σχολείο;

15923_10152892807675865_5149939576809523494_nΆννα Παππά
δασκάλα-συγγραφέας

Οι ειδικοί, αποφάσισαν να εισαγάγουν εδώ και αρκετά χρόνια μια ακόμη καινοτομία, την «Ευέλικτη Ζώνη». Τέλος λοιπόν στο κακό παραδοσιακό σχολείο! Τώρα το σχολείο και εφόσον… συμφωνήσει, κάθε Τετάρτη και τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες θα είναι ευέλικτο. Μάλιστα, κάθε Τετάρτη… Όλες τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες το σχολείο θα είναι παραδοσιακό και πάλι. Διακόπτης on-of.

Μήπως το σχολείο θα πρέπει να είναι ένα σχολείο δημοκρατικό, δημιουργικό, ευέλικτο όλες τις ώρες, όλες τις ημέρες, όλα τα χρόνια;

Ένα σχολείο με κουλτούρα, ικανό να παράγει μαθητές με αληθινή γνώση, διδάσκοντας τους απλά και μόνο, πώς να μαθαίνουν. Ένα σχολείο ικανό να δίνει εφόδια και πέρα από τις απαραίτητες «χρήσιμες» γνώσεις που απαιτεί η σύγχρονη ζωή, η επιτυχής εργασία, το γεμάτο στόμα με το άδειο μυαλό.
Γιατί ο άνθρωπος δεν είναι μηχανή προγραμματισμένη να εκτελεί κάτι συγκεκριμένο και προκαθορισμένο, χωρίς σκέψη, χωρίς κρίση, χωρίς συναίσθημα και κυρίως χωρίς δημόσια αρετή.
Ο άνθρωπος-μηχανή βολεύει το σύστημα, γιατί πουλάει αυτό που διαθέτει σε ένα είδος συναλλαγής, που οι επιπλέον αξίες δεν κοστολογούνται.
Όμως ένα πνεύμα καλλιεργημένο, πολύπλευρο και πολυμερές, δε θα αφήσει ποτέ τη σκόνη της μιζέριας να κατακαθίσει επάνω του. Όσο πιο πλατιά είναι η παιδεία, τόσο πιο κοφτερή είναι η κρίση, η κρίση αυτό το αιώνιο φορτίο ικανοτήτων προς διατήρηση. Όσο πιο βαθιά είναι η γνώση, τόσο πιο καλές είναι οι αποφάσεις. Όσο πιο ανοιχτά είναι τα μάτια, τόσο πλατύτερος είναι ο ορίζοντας. Αυτός ο πλατύς ορίζοντας είναι ο τελικός προορισμός του Ευέλικτου Δημιουργικού Σχολείου, με τις ευρυγώνιες γνώσεις του, που κτίζονται πάνω στο έδαφος μιας πλήρους και αληθινής παιδικής ζωής.

Καταγραφή

κάνε κλικ για να το διαβάσεις

Το βιβλίο/εγχειρίδιο δασκάλου μας δίνει κάποιες καλές πρακτικές που δε θα πρέπει να εφαρμοστούν αποκλειστικά ως διακριτό μάθημα την ώρα της ευέλικτης ζώνης, αλλά να καταφέρουμε με λίγη φαντασία και πολλή όρεξη να διαπεράσουν όλα τα μαθήματα, όλες τις ώρες, όλες τις στιγμές της σχολικής μας ζωής.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, τεχνολογία, φιλαναγνωσία, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.