Τα 12 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα «Παιδιά του Σήμερα»

paidiaThe 12 Most Important Things to Know About “Kids of Today”
Angela Maiers,
ελεύθερη μετάφραση Άννα Παππά, δασκάλα -συγγραφέας

images

Ρωτήστε οποιονδήποτε να σας πει τη γνώμη του για τα «Παιδιά του Σήμερα».
Το συνηθέστερο που θα ακούσετε είναι ότι τα σημερινά παιδιά είναι ανερμάτιστα, αλαζονικά, ανεύθυνα, χωρίς σκοπό, χωρίς ενδιαφέροντα.
Θα ακούσετε ότι δεν έχουν χαρακτήρα, δε διαπνέονται από βασικές αξίες όπως για παράδειγμα η ευγένεια.
Σίγουρα, τα σημερινά παιδιά έχουν διάφορες ετικέτες αλλά τίποτε δεν τα ξεχωρίζει περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές, από το γεγονός ότι τα σημερινά παιδιά είναι πιο κατασταλαγμένα, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη γενιά έχουμε γνωρίσει.
Ως παιδαγωγός και ως γονέας, δε θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω πλήρως.
Τα σημερινά παιδιά δεν είναι όπως ήταν στο παρελθόν και ποτέ δεν ήμουν πιο περήφανη και πιο συγκινημένη καθώς μοιράζομαι μαζί σας το γιατί.

12 ενδιαφέροντα πράγματα που δεν πρέπει να μας διαφεύγουν για τα σημερινά παιδιά:

1. Είναι φωτεινά και δημιουργικά
Δεν χρειάζεται να μιλήσετε μαζί τους περισσότερο από ένα λεπτό, για να διαπιστώσετε ότι είναι έξυπνα, διορατικά, και μάλλον ιδιοφυή. Αναθέστε τα έναν ρόλο και θα διαπιστώσετε πόσο καλά θα τον διαχειριστούν. Και μετά αναθέστε τα έναν άλλο, αντίθετο, και θα διαπιστώσετε το ίδιο.

2. Είναι αισιόδοξα
Η γενιά τους είναι εξαιρετικά αισιόδοξη. Πιστεύουν στο μέλλον. Πιστεύουν στους ικανούς ανθρώπους. Πιστεύουν ότι κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει, να κάνει τη διαφορά, επειδή το έχουν, ήδη, δει να συμβαίνει.
Ακούγοντάς τα να μιλούν για τον κόσμο που οραματίζονται πάρτε κουράγιο και ελπίδα. Εμπνευστείτε.
«Ακόμη κι αν είμαστε δώδεκα ή δεκατριών χρονών, μπορούμε να ονειρευόμαστε. Δεν θα είμαστε για πάντα μαθητές. Θα γίνουμε δάσκαλοι, θα γίνουμε ηγέτες. Θα έχουμε φωνή και θα κάνουμε σπουδαία πράγματα. Και δε θα περιμένουμε κανέναν να μας πει πώς θα τα κάνουμε. Ο κάθε ένας από μας, στην κατάλληλη ώρα θα κάνει το θαύμα του».

3. Ξέρουν πώς να μοιράζονται
Το μοίρασμα, η ανταλλαγή είναι το απαραίτητο προσόν των αυριανών πρωτοπόρων. Η διαπολιτισμική επικοινωνία είναι το παν. Το μοίρασμα είναι στο DNA τους. Μοιράζονται φωτογραφίες, video, ιστορίες, ελπίδες και όνειρα. Η συνήθεια της ανταλλαγής και η διαδικασία της δυναμώνει, όχι μόνο τις σχέσεις τους, αλλά χτίζει ταυτόχρονα και την απαραίτητη συνήθεια του «συμβάλλειν».
Ενισχύει τους δεσμούς, καλλιεργεί το αίσθημα της προσφοράς.

4.  Παγκόσμιοι μαθητές και άριστοι δάσκαλοι
Τα σημερινά παιδιά έχουν επαναπροσδιορίσει τους ρόλους τους. Είναι μαθητές και ταυτόχρονα είναι δάσκαλοι και ηγέτες. Είναι αυτάρκεις και ανεξάρτητοι. Δεν περιμένουν να μάθουν στο σχολείο το πώς και το τι. Αυτή η γενιά των παγκόσμιων μαθητών είναι συνδεδεμένη και μοιράζεται γνώσεις και εμπειρίες. Μαθαίνουν πώς να απλώσουν τα φτερά τους και πώς να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους, ώστε να διδάξουν και να ηγηθούν. Να πουν στον κόσμο αυτά που ξέρουν και να εμπνεύσουν άλλους ώστε να συνεχίσουν τη δική τους δημιουργικότητα.

5.  Είναι συνειδητοί και ευσυνείδητοι
Τα σημερινά παιδιά έχουν εκτεθεί στα προβλήματα, στις προκλήσεις και στις αλλαγές στον κόσμο, πράγμα που εμείς δε θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.
Είναι παιδιά μίας άλλης γενιάς και έχουν διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας. Έχουν, επί πλέον, άπειρες πηγές πληροφόρησης.

6.  Είναι τολμηροί και γενναίοι
Τα σημερινά παιδιά δεν είναι μόνο πιο συνειδητά και ευσυνείδητα σε σχέση με το παρελθόν. Θέλουν να είναι μέρος της λύσης για τα προβλήματα που βλέπουν.
Συμμετέχουν στις κοινές ανησυχίες, που είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, η φτώχια, η αδικία, ο πόλεμος. Δεν περιμένουν. Σηκώνονται και παίρνουν θαρραλέα θέση σχετικά με το τι πιστεύουν και την αλλαγή που θέλουν να δουν.

neolaia (1)7.  Αναζητούν τις προκλήσεις
Η σημερινή νεολαία δε θέλει χάδια. Οι σημερινοί νέοι διακρίνονται στις αλλαγές και στις προκλήσεις που είναι αυθεντικές και δίκαιες. Είναι ευπροσάρμοστοι, ευέλικτοι και δεν τυποποιούνται, ώστε να κλειστούν στο «κουτί». Το τελευταίο το μισούν. Θέλουν να δημιουργούν, να εφευρίσκουν, να καινοτομούν. Και όταν δεν μπορούν να χειριστούν μία πρόκληση ψάχνουν για ανθρώπους που θα τους ωθήσουν, που θα τους προκαλέσουν και που θα τους κάνουν να πετύχουν περισσότερα.

8.  Είναι συμμέτοχοι και λύτες προβλημάτων
Η ιστορία μας διδάσκει ότι, κατά καιρούς, οι νέοι έχουν εμπλακεί σε κοινωνικά κινήματα, αλλά η σημερινή νεολαία είναι πιο δραστήρια από ποτέ. Διακατέχεται από ενεργητικότητα, ενθουσιασμό και πάθος όσο ποτέ άλλοτε. Και το κάνει όχι για να συμμετέχει στο πρόβλημα, αλλά για να λύσει το πρόβλημα.

9. Θέτουν ερωτήματα
Η σημερινή γενιά δεν είναι ικανοποιημένη με το status quo. Ευχαριστιέται όταν αμφισβητεί τα πάντα και ξεσηκώνεται όταν της επιβάλλουν κάτι με το ζόρι. Θέτει ερωτήματα και προσπαθεί να κατανοήσει σε τι πρέπει να πιστεύει και γιατί πρέπει να το πιστεύει.

10. Εκτιμούν τους φίλους
Λέω στους μαθητές μου: Δείξε μου τον φίλο σου και θα σου δείξω το μέλλον σου.
Σήμερα τα παιδιά είναι βαθιά αφοσιωμένα σε φιλίες. Οι φίλοι ασκούν μεγάλη επιρροή και τα παιδιά είναι πρόθυμα να δεσμευτούν σε αυτές τις σχέσεις. Πέρα από το κοινωνικό όφελος τα παιδιά βιώνουν τη διαδικασία της οικοδόμησης και τη διατήρησης ισχυρών σχέσεων, που είναι το κλειδί για κάθε επιτυχία, σε κάθε τομέα.

11. Τα παιδιά αλλάζουν τον κόσμο
Οι σημερινοί νέοι επιδιώκουν να κάνουν τη διαφορά. Θέλουν να είναι μέρος της αλλαγής. Θέλουν να υπηρετήσουν αυτό που πιστεύουν και το θεωρούν ωφέλιμο για τους υπόλοιπους. Αυτό που έχει θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

12.  Θέλουν και χρειάζονται την καθοδήγησή μας
Δεν έχει καμία σημασία πόσο έξυπνη είναι η γενιά των παιδιών, ούτε πόση αυτοπεποίθηση έχει. Πάντοτε χρειάζεται και πάντοτε ανταποκρίνεται θετικά στην υποστήριξή μας. Θέλουν την βοήθειά μας, ειδικά όταν πρόκειται να πάρουν μία απόφαση ζωής.
Οι ενήλικοι είναι χρήσιμοι στη ζωή τους ώστε να ξεπερνούν μερικά εμπόδια, καθημερινά εμπόδια.
Θέλουν τους ενήλικους και προσδοκούν από αυτούς την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους, στο ταλέντο τους, στις προσδοκίες τους.
Θέλουν να γνωρίζουν οι ενήλικοι ότι τα παιδιά είναι διαφορετικά και ότι η διαφορά μπορεί να είναι καλή.

Ελπίζω να μοιράζεστε τα ίδια συναισθήματα με μένα.
Έχουμε αφήσει στα παιδιά μας έναν κόσμο που απαιτεί από αυτά να είναι όλο και πιο έξυπνα, όλο και πιο δημιουργικά. Όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα σημερινά παιδιά είναι τόσο ικανά να ανταπεξέλθουν, όσο δεν ήταν ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία. Καλωσορίζω τις πεποιθήσεις σας για το τι ξέρουν τα παιδιά και το τι μπορούν να κάνουν. Και είμαι πεπεισμένη ότι με τη βοήθεια και την υποστήριξή σας το μέλλον τους θα είναι γεμάτο ελπίδα και νέες ευκαιρίες.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in εκπαιδευτικά άρθρα and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Τα 12 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα «Παιδιά του Σήμερα»

  1. Παράθεμα: Πρώτη συνάντηση με τους γονείς… 5 : Ο ΓΡΑΦΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΟΥΛΑ

  2. Παράθεμα: Angela Maiers | Δημοτικό Σχολείο Δαφνών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.