«Εφήμερο… Ακολουθώντας το νόημα της ζωής» βιβλιοπαρουσίαση

εφήμεροΚαθημερινά γινόμαστε όλοι μάρτυρες της αύξησης της  βίας,  της  αδικίας  και  της  ανισότητας.  Σε  έναν  τέτοιο  κόσμο  που  οι  περισσότεροι  συχνά  τον  νιώθουν  εχθρικό είναι περισσότερο αναγκαίο παρά  ποτέ, να βοηθήσουμε  τα  παιδιά  να  εξερευνήσουν  και  να  αναπτύξουν  αξίες  ζωής.
Άλλωστε ενώ η διαμόρφωση των ηθικών αξιών απαιτεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και μεγάλη προσπάθεια, η κατάπτωση και ο μαρασμός τους μπορεί να είναι ταχύτατος.

Σήμερα χαμένοι όλο και πιο βαθιά στα γρανάζια της καθημερινότητας έχουμε ξεχάσει πως η χαρά μπορεί να γεννηθεί κάθε στιγμή και ότι ξεπηδά  από απλές στιγμές ειλικρίνειας και ευγένειας.
Αυτό που όλοι τελικά ζητάμε  είναι η αγάπη και ο σεβασμός, η κατανόηση και  η ασφάλεια.

Το παραμύθι «Εφήμερο… Ακολουθώντας το νόημα της ζωής», ωθεί τα παιδιά μας στην υιοθέτηση μιας σωστής συμπεριφοράς προς τους άλλους. Το παραμύθι αποτελεί ένα ερέθισμα για να προβάλλει πάνω  του το παιδί τα δικά του αναπάντητα ερωτηματικά ή αγωνίες για τις αξίες της ζωής.

Δραστηριότητες με αφορμή το παραμύθι

«Μαθαίνω την αγάπη»
Οργανώνονται επισκέψεις σε ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες . Νιώθουμε τη χαρά της προσφοράς  μέσα από την επικοινωνία. Καταγράφουμε στην ηλεκτρονική εφημερίδα της τάξης το ημερολόγιο της παραμονής μας κοντά τους. Αναφέρουμε δυσκολίες, τρόπους αντιμετώπισης, περιγράφουμε τα στιγμιαία, αλλά και τα βαθύτερα συναισθήματά μας. Νιώθουμε τη χαρά της προσφοράς  μέσα από την επικοινωνία.

«Μαθαίνω να δίνω»
Ποιο από αυτά που μου ανήκουν το δίνω στον συνάνθρωπό μου. Εκστρατεία στο ευρύτερο σχολικό περιβάλλον.
Γράφουμε 10 φράσεις για το τι μπορούμε να προσφέρουμε στους γύρω μας σήμερα, έστω και αν είναι μέσα από μία καλή ευχή.

«Ρωτώ  τον εαυτό μου»
Γράφουμε δύο ερωτήματα για τη ζωή μας. Κλείνουμε τα μάτια μας και ρωτούμε το ένστικτό μας. Δίνουμε  απάντηση, είναι η απόλυτη αλήθεια. Συζητούμε όλοι μαζί στον κύκλο και δίνουμε τις δικές μας απαντήσεις στα ερωτήματα των άλλων. Κάπου … βρίσκεται η αλήθεια.

«Γύρω μας η βία ή η ειρήνη;»
Συλλογή αποκομμάτων εφημερίδων με βίαιες ειδήσεις, συζήτηση και προβληματισμός. Ξαναγράφουμε τα άρθρα αντικαθιστώντας τις βίαιες με χαρμόσυνες ειδήσεις.

«Εφήμερο… Ακολουθώντας το νόημα της ζωής»
Συγγραφείς: Ελπίδα Παπαδανιήλ και Ελένη Καραγιάννη
Εικονογράφηση: Τάνια Καρακώττα

Το εφήμερο είναι ένα έξυπνο και ταπεινό έντομο, που ήρθε στη γη για να μας διασκεδάσει, να παίξει μαζί μας, να πλατύνει τους ορίζοντές μας και να συναντηθεί με σημαντικούς ανθρώπους και ιστορίες. Σκοπός του να παρακινήσει όλους εμάς να κατανοήσουμε το θαύμα της ζωής και να αναζητήσουμε ουσιαστικές αξίες και νόημα.
Ακολουθήστε τις περιπέτειές του και θα βρεθείτε σε ένα κόσμο γεμάτο αγάπη, τρυφερότητα, κατανόηση και αποδοχή.

Έντυπο και ebook από τις Εκδόσεις Φυλάτος
Αγοράστε το μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος πώλησης της ιστοσελίδας των Εκδόσεων, προσθέτοντας το στο καλάθι ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622. Τα μεταφορικά είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλη την Ελλάδα και για 62 χώρες του εξωτερικού.

Διαβάστε αποσπάσματα εδώ

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, παραμύθια, βιβλιοπαρουσίαση and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.