Ο Διευθυντής που θέλουμε

σχολείοΆννα Παππά,
δασκάλα, συγγραφέας

Ποια είναι  η έννοια που έχει μέσα του ο δάσκαλος για τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας, ποια είναι η έννοια που έχει ο μαθητής, ποια είναι η έννοια που έχει  ο γονέας και τέλος ποια είναι η έννοια που έχει ο ίδιος ο διευθυντής;

Το ερώτημα δεν τίθενται ούτε στον γονέα, ούτε στον μαθητή, ούτε στον δάσκαλο. Τίθεται  στον ίδιο τον διευθυντή και σε εκείνον που επιλέγει τον διευθυντή.

Η σωστή απάντηση θα μπορούσε να δοθεί από εκείνον που τον επιλέγει, αλλά θα ήταν μία απάντηση θεωρητική, ακαδημαϊκή, χωρίς πρακτική σημασία. Θα ήταν μία απάντηση παραπλανητική, όλοι γνωρίζουμε  το γιατί.

Θα μπορούσαμε όμως εμείς, οι δάσκαλοι, να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του διευθυντή που θέλουμε; Θα μπορούσαμε, ίσως, να καθορίσουμε τις «ποιοτικές προδιαγραφές» του εν λόγω λειτουργού; Ποιον  Διευθυντή, πράγματι θέλουμε;

Θέλουμε έναν διευθυντή ικανό να κάνει το σωστό πράγμα και όχι έναν που να κάνει τα πράγματα σωστά.

Θέλουμε έναν διευθυντή που να μας λέει τι πραγματικά θέλουμε και όχι έναν να μας βοηθά να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε.

Θέλουμε έναν διευθυντή που επιθυμεί να διακριθεί ως διευθυντής, που επιθυμεί να δώσει πνοή, που ονειρεύεται να αφήσει, ανεξίτηλο το ίχνος του στη σχολική μονάδα και όχι έναν διευθυντή «χαμηλομεσαίο διαχειριστικό στέλεχος» της δημόσιας γραφειοκρατίας.

Θέλουμε έναν διευθυντή που να μη πάσχει από έλλειμμα ηγεσίας, αντίθετα, να έχει πλεόνασμα.

Θέλουμε έναν διευθυντή που να έχει δουλέψει ως δάσκαλος σκληρά, ώστε να έχει αποχτήσει την τεχνογνωσία του και την καινοτομία του μέσα στην τάξη, απέναντι στα παιδιά. Θέλουμε έναν διευθυντή που έχει βιώσει τον ρόλο του μέσα στη σχολική τάξη. Δε θέλουμε έναν διευθυντή που ήρθε από το πουθενά, με τις γνωστές διαδικασίες.

Θέλουμε έναν διευθυντή που έχει ανακαλύψει τον εαυτό του μέσα στη σχολική τάξη. Που εκεί, στην τάξη, έχει εξελιχτεί σε ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Θέλουμε έναν διευθυντή που εξελίχτηκε ως σχολικός ηγέτης και που δεν ανακηρύχτηκε ως τέτοιος.

Δε  θέλουμε έναν διευθυντή που να παριστάνει τον θηριοδαμαστή, που να επιβάλει στους δασκάλους και  στους μαθητές του σχολείου του να «πηδούν» στον ρυθμό που αυτός θέλει.

Θέλουμε έναν διευθυντή ηγέτη που να μοιάζει περισσότερο με μέντορα. Δε  θέλουμε έναν αυταρχικό διευθυντή που θα αποξενώσει τους δασκάλους και θα ακυρώνει τις σπουδαιότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές του σχολείου: τη γνώση και το ήθος.

Δεν έχει κανένα νόημα να έχει ο διευθυντής γνώσεις και πτυχία αν δεν είναι ικανός να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις αυτές παραγωγικά, δημιουργικά. Τότε πρόκειται για έναν βλαπτικό διευθυντή.

Τέλος θέλουμε διευθυντή που να είναι πιο σημαντικός από τον προκάτοχό του. Να είναι πιο σημαντικός ως δάσκαλος, ως μέντορας, ως προσωπικότητα.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Είμαι δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in εκπαιδευτικά άρθρα and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ο Διευθυντής που θέλουμε

  1. Παράθεμα: Ο Διευθυντής που θέλουμε | Έλληνες Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί

  2. Ο/Η GIANNHS MPARMPAS_Φυσικός λέει:

    Φυσικά όλα τα πιο πάνω αναφέρονται σε ανθρώπους που έχουν το χάρισμα και όχι μόνο τον τίτλο του παιδαγωγού!
    Το σχόλιό μου αναφέρεται στη διαφορετικότητα του να είσαι manager κάποιων δημοσίων υπαλλήλων και άλλο να είσαι mentor κάποιων νεώτερων παιδαγωγών που έχουν εκτιμήσει τα πληθωρικά προσόντα ενός βετεράνου της παιδείας που χαίρει αμέριστης αποδοχής απο την κοινωνία, τους μαθητές αλλά και τους συναδέλφους του
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ για την φιλοξενία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s