Οι συνέπειες της κρίσης στη ζωή των μαθητών: έρευνα των εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

κάνε κλικ για να διαβάσεις την έρευνα

κάνε κλικ για να διαβάσεις την έρευνα

Ο τρόπος που βιώνουν τα παιδιά την οικονομική και κοινωνική κρίση, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου και οι νέες πρωτοβουλίες για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού ήταν τα κεντρικά θέματα της 3ης συνάντησης της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων. Μετά από συζήτηση με θέμα την κρίση στην 3η συνάντηση της Ομάδας και στο ηλεκτρονικό φόρουμ του Συνηγόρου του Παιδιού  οι έφηβοι σύμβουλοι με τη συμβολή των επιστημόνων του Συνηγόρου διαμόρφωσαν ερωτηματολόγια με στόχο την ανάλυση του φαινομένου της οικονομικής κρίσης και την επίπτωση αυτής στη ζωή των νέων. Συμπληρώθηκαν τα ερωτηματολόγια ανώνυμα από 1211 μαθητές και μαθήτριες.
Μερικά συμπεράσματα:

  • Οι μαθητές πιστεύουν ότι η κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους (89% στην οικογένεια, 82% στο σχολείο, 92% στην υπόλοιπη κοινωνία). Μάλιστα, το 29% των μαθητών συζητά στις οικογένειές του την πιθανότητα μετανάστευσης ενός τουλάχιστον μέλους της στο εξωτερικό!

  • Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ τα οικογενειακά έξοδα έχουν μειωθεί σημαντικά (πχ. 70% των μαθητών λέει ότι υπάρχουν αρνητικές αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσής τους και 60% ότι έχει μειωθεί το χαρτζιλίκι του), μόνο το 33% δεν έχει περιορίσει τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.
  • Το 20% των μαθητών απάντησε ότι ο ένας ή και οι δύο γονείς του έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ το 82% λέει ότι έχει επιδεινωθεί η εργασιακή κατάσταση των γονιών του.
  • Οι προτάσεις των εφήβων μιλάνε για ένα πιο κοινωνικό και συμμετοχικό σχολείο, που θα τους κινεί το ενδιαφέρον και θα απαντά σε διάφορα προβλήματά τους.

Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in ανακοίνωση and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Οι συνέπειες της κρίσης στη ζωή των μαθητών: έρευνα των εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.