Ενημέρωση για τη Λύσσα από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ

Snap 2014-03-10 at 23.25.24Η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου. Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου.Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά,  περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.
Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).
Αναφορικά με την εντόπιση λυσσασμένων ζώων στην Ελλάδα, από τις 19 Οκτωβρίου 2012 μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί σαράντα πέντε (45) επιβεβαιωμένα θετικά ζώα στις Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Λάρισας. Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ συνεργάζονται στενά με τις Διευθύνσεις Υγείας, τα Νοσοκομεία και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την από κοινού αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της λύσσας στη χώρα μας.

Τι πρέπει να ξέρεις για το δικό σου ζώο-σύντροφο:
Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και κατόχων ζώων είναι οι εξής:
1) Η σήμανση και η καταγραφή του ζώου σου, η ενημέρωση του κτηνιάτρου για τις τυχόν μεταβολές, η έκδοση βιβλιαρίου υγείας, καθώς και η τοποθέτηση σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλικής κονκάρδας, είναι απαραίτητα.
2) Η τήρηση των κανόνων ευζωίας και καλής μεταχείρισης του ζώου σου επιβάλλεται.
3) Η μέριμνα για την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου.
4) Η μέριμνα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου σου.
5) Η μέριμνα για τη στείρωση του ζώου σου, εφόσον δεν επιθυμείς τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορείς να τα διαθέσεις σε νέους ιδιοκτήτες.
6) Να μην εγκαταλείψεις το ζώο σου. Σε περίπτωση που επιθυμείς να αποχωριστείς το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιείς στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας σου την πρόθεσή σου αυτή, να το παραδίδεις στον Δήμο και να λαμβάνεις από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου.
7) Η μέριμνα να γίνεται ο περίπατος του σκύλου σου  πάντα με συνοδό.
8) Η λήψη κατάλληλων μέτρων, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος σου από το χώρο της ιδιοκτησίας σου και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
9) Η δήλωση μέσα σε πέντε ημέρες της απώλειας του ζώου σου σε κτηνίατρο.
10) Ο εφοδιασμός με το διαβατήριο του ζώου σου, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό.

Διάβασε ακόμη:  Λύσσα, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων,

Μέτρα πρόληψης της ΛύσσαςΠαίζοντας μαθαίνω για τη Λύσσα

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in αγωγή υγείας, ανακοίνωση and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.