Δοκίμιο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

1653863_10152133572800865_461700673_nΆννα Δ. Παππά
δασκάλα, συγγραφέας

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σημαίνει εκπαίδευση του παιδιού μέχρι το δωδέκατο έτος της ηλικίας του.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου και το θεμέλιο της σύγχρονης κοινωνίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο σύγχρονος κόσμος της επιστήμης και του εμπορίου απαιτεί ώστε κάθε πολίτης πρέπει να είναι σε θέση νʼ αξιολογεί τις πληροφορίες που δέχεται και νʼ απορρίπτει όσες δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά του.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι η ελάχιστη εκπαίδευση που επιβάλλεται να λάβει ο νέος, ώστε αργότερα ως πολίτης να μπορεί να κρίνει τα γεγονότα και να βρίσκει το στίγμα του στον κοινωνικό χάρτη.
Να μπορεί να διαβάζει μία εφημερίδα και να ψηφίζει  αυτό που αποφάσισε και όχι αυτό που αποφάσισαν άλλοι.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σήμερα, είναι κάτι παραπάνω από τη γνώση της ανάγνωσης, της  γραφής και της αρίθμησης. Και δεδομένου ότι η κοινωνική ζωή γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, καθίσταται όλο και πιο αναγκαία η συνεχής αναβάθμιση και επέκταση του περιεχομένου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.Για να είναι κοινωνικά αποτελεσματικό  ένα άτομο, πρέπει να γνωρίζει επαρκώς, εκτός από ανάγνωση και γραφή, την αριθμητική, τη γεωγραφία, την ιστορία και τα βασικά στοιχεία της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.
Γιατί νομίζετε, ο μέσος Έλληνας υστερεί ή αγνοεί πλήρως τη στοιχειώδη χρήση του διαδικτύου; Γιατί κατέχει χαμηλή θέση στις Ευρωπαϊκές στατιστικές;
Η απάντηση έχει ήδη δοθεί πριν λίγο.
Και είναι ίδια η απάντηση στο ερώτημα, πώς δηλαδή, ως χώρα, καταντήσαμε έτσι και πώς εκτροχιάσαμε την οικονομική και τη δημοκρατική πρόοδο του τόπου μας.
Ως δάσκαλοι, ως παιδαγωγοί, πρέπει να ταυτίσουμε την άοκνη προσπάθειά μας με το μέλλον της χώρας.
Πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνει ένας καλός πολίτης όταν απειλείται από έναν ορατό ή αόρατο εχθρό: Να πολεμήσουμε.
Η ημιμάθεια και η αμάθεια είναι ο χειρότερος εχθρός της πατρίδας. Αυτή πρέπει να πολεμήσουμε.
Τα εγκατεστημένα πολιτικά συμφέροντα φοβούνται τον καλό δάσκαλο. Τον φοβούνται και για τον λόγο αυτό δεν τον διευκολύνουν στο έργο του. Για αλλεπάλληλες δεκαετίες τον αφήνουν δίχως σχολεία, δίχως εποπτικά μέσα, δίχως οικονομικούς πόρους.
Αφήνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον πατριωτισμό του δασκάλου και όχι στον εξοπλισμό του με φρέσκες γνώσεις, με σύγχρονα εκπαιδευτήρια, με σύγχρονα παιδαγωγικά μέσα.
Οι αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη στασιμότητα του παιδαγωγικού έργου γιατί αντικαθιστούν μία αναποτελεσματική μεταρρύθμιση με μία άλλη, νέα, εξίσου όμως αναποτελεσματική. Και αυτό είναι σκόπιμο. Διαφορετικά μία μόνο μεταρρύθμιση θα ήταν αρκετή για να αναταράξει τα λιμνάζοντα νερά της παιδείας και το μέλλον της χώρας.
Έγινε και πέτυχε σε άλλες χώρες. Σε χώρες με διαφορετικές ηγεσίες, σε χώρες με πατριωτικές ηγεσίες. Σε χώρες όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι άξιοι και όχι οι κομματικοί.
Σε χώρες όπου το Δοκίμιο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης βασίζεται στην επιστήμη της παιδαγωγικής και όχι στον πατριωτισμό των δασκάλων.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in εκπαιδευτικά άρθρα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Δοκίμιο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

  1. Παράθεμα: Δοκίμιο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση | Tα πρωτάκια της Μηχανιώνας!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.