«ΦΥΛΛΟΛΟΓΙΑ» μια «ελκυστική αφορμή» για παρατήρηση, καταγραφή…

κάνε κλικ για να μεταβείς στην εφαρμογή

κάνε κλικ για να μεταβείς στην εφαρμογή

Η ζωή και το σύνολο των σχέσεων που την υποστηρίζουν είναι μια λειτουργία και ένα σύστημα αντίστοιχα που προϋποθέτουν ενέργεια. Προσεγγίζοντας τα φυσικά οικοσυστήματα και «ακολουθώντας» τη ροή της ενέργειας στα όριά τους, η φωτοσύνθεση αναδεικνύεται άμεσα ως η αναγκαία συνθήκη για τη διατήρησή τους. Οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, οι παραγωγοί, είναι εκείνοι που μετατρέπουν τη φωτεινή ενέργεια σε χημική τροφοδοτώντας άμεσα ή έμμεσα το σύνολο των ζωντανών οργανισμών. Στα ανώτερα φυτά τα φύλλα αποτελούν την κύρια έδρα της φωτοσύνθεσης, της παραγωγής δηλαδή οργανικών ουσιών. Παράλληλα και μέσω διαπνοής και αναπνοής, τα φύλλα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μικροκλίματος μιας περιοχής (υγρασία, συγκέντρωση ατμοσφαιρικών αερίων).
Η μεγάλη ποικιλία στη μορφή, στο μέγεθος και σε άλλα δομικά χαρακτηριστικά των φύλλων καθιστά δυνατή την αξιοποίησή τους στον προσδιορισμό φυτικών ειδών, ενώ ταυτόχρονα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι ενδεικτικά για τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον των φυτικών οργανισμών (θερμοκρασία, συχνότητα βροχοπτώσεων κ.ά.).
Η εντυπωσιακή αυτή ποικιλία των φύλλων προσφέρεται ταυτόχρονα για την ανίχνευση προσαρμοστικών πλεονεκτημάτων, χαρακτηριστικών δηλαδή που ευνοούν την επιβίωση του ατόμου και κατ΄ επέκταση τη διαιώνιση του πληθυσμού του σε ένα δεδομένο ή/και μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Στην αξία των φύλλων και της διαφορετικότητάς τους συμβάλλει επίσης η δυνατότητα οικονομικής αξιοποίησής τους, ένα εύληπτο παράδειγμα αποδοτικής διαχείρισης των φυσικών πόρων.
Όσα αναφέρθηκαν και σε συνδυασμό με την αφθονία των φύλλων στο χώρο και στο χρόνο, καθιστούν το συγκεκριμένο φυτικό όργανο ένα πολύτιμο εργαλείο για την προσέγγιση των φυσικών οικοσυστημάτων.
Στο πλαίσιο ενός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αποτελούν τέλος τα φύλλα μια «ελκυστική αφορμή» για παρατήρηση, καταγραφή, συζήτηση, προβληματισμό και εξαγωγή συμπερασμάτων.

Advertisements

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, περιβάλλον, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.