«Πέρασμα πάνω από τη φθορά»

Snap 2013-11-25 at 21.24.32Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΔΡΟΓΙΔΗΣ
Διδάκτωρ Ιστορίας Παν/μίου Paris 1 Pantheon Sorbonne
Τ. Υπότροφος Unesco
Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας

Το  νέο βιβλίο της Άννας Παππά «Ο αληθινός δάσκαλος» είναι μια προσωπική παιδαγωγική θεωρία. Ένα πόνημα με στοιχεία φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, διδακτικής που κλείνει μέσα του μια προσωπική εξομολόγηση. Πράγματι, την εποχή της κρίσης, έχουμε ανάγκη από προσωπικά οράματα, για να βρούμε και πάλι τη δύναμη που χρειάζεται να σηκωθούμε και να κάνουμε το «Πέρασμα πάνω από τη φθορά».

Οι  αλήθειες της συγγραφέως είναι μια επιστροφή στις ρίζες, «στο φιλοσοφείν» της ανθρώπινης ψυχής,  στο «ποιείν» του δημιουργού και στο «πράττειν» της ανθρωπότητας μέσα στους αιώνες. «Ξεφυλλίζοντας» τις γραμμές του «αληθινού δασκάλου» ανακαλύπτουμε το όραμα που χάσαμε, την ταυτότητα που εγκαταλείψαμε,  τις ρίζες που αρνηθήκαμε,  τον πολιτισμό που προδώσαμε, την ηθική που απεμπολήσαμε. Στην ουσία παρουσιάζονται όλα όσα χάσαμε στη δύνη της κουλτούρας της αγοράς. Η Άννα Παππά μας θυμίζει όλα όσα δε χωρούν στη διατίμηση της αγοράς. Όλα όσα δίνονται δ ω ρ ε ά ν έρχονται να πλημμυρίσουν την ψυχή και το μυαλό μας. Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δώτε. Αυτά τα δώρα  έρχονται μέσα από την εικόνα του ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Οι ήχοι του βιβλίου θυμίζουν την αριστοτελική ενδελέχεια και την πλατωνική νομοτέλεια. Αυτές οι δυο πτυχές που χάθηκαν μέσα στις σύγχρονες δομές της ανταλλάξιμης πραγματικότητας.

Ο δάσκαλος γίνεται πρότυπο που αντιστρατεύεται τα μοντέλα, ξεπερνά τα αντίγραφα και δημιουργεί προϋποθέσεις για νέα πρότυπα, κάνει συνδυασμούς με τα α ρ χ έ τ υ π α  της δημιουργίας για να ανοίξει νέους δρόμους μέσα από ανεξάρτητες κι αυτόνομες προσωπικότητες. Είναι μια αναδρομή στα μύχια βήματα της ψυχής που φτάνει στην ιστορικότητα του μέλλοντος.

«Ο αληθινός δάσκαλος – Μπορεί ο καλός δάσκαλος να γίνει καλύτερος;»
Εκδόσεις Φυλάτος

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, βιβλιοπαρουσίαση and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.