«Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές» βιβλίο &παιχνίδι

p7

κάνε κλικ για το τετράδιο δραστηριοτήτων

«Λίγοι περισσότεροι… Άλκηδες δε θα σώσουν τον κόσμο.΄… Σίγουρα όμως θα κάνουν την παραμονή μας σ’ αυτόν, πολύ πιο ανθρώπινη».

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κέδρος το 2007 και την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιο για το βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω».Η ιδέα όμως για τη συγγραφή του ήταν ακόμη παλαιότερη. Ξεκίνησε περίπου το 2002, μέσα στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Αφορμή ήταν οι αληθινές ιστορίες προσφύγων, που οι ίδιοι τις μοιράζονταν με τους δικηγόρους της Οργάνωσης προκειμένου να γίνει κατανοητό στους τελευταίους γιατί έφυγαν από τη χώρα τους και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν εκεί.Παρόλο που διαπραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα, κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στα παιδιά. School021Αυτό μάλλον το χρωστάει και στον συμμαθητή του και συμπρωταγωνιστή, Άλκη, ο οποίος μέσα από το μάθημα της Έκθεσης (το μοναδικό που του αρέσει πολύ!) αφηγείται με παιδική αφέλεια και χιούμορ, την ιστορία του συμμαθητή του Ναβίντ. Τα μηνύματα περνάνε χωρίς υπερβολές, μελοδραματισμούς και κυρίως, χωρίς διδακτισμό.
Διαβάστε: «Μετανάστευση,δικαιώματα και λογοτεχνία: Ο άλλος με αφορμή το παιδικό βιβλίο «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές»

navid8

κάνε κλικ στην εικόνα για να παίξεις

Το παιχνίδι είναι ένα βασικό παιδαγωγικό εργαλείο, που θα βοηθήσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να καταλάβουν ποιες καταστάσεις οδηγούν στον ξεριζωμό κάποιους ανθρώπους, να κατανοήσουν τι σημαίνει να υποχρεώνεσαι ξαφνικά να εγκαταλείψεις τη χώρα σου σαν πρόσφυγας και να θυμηθούν ότι στο πρόσφατο παρελθόν πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 30-45 λεπτά και συνήθως επιλέγετε εσείς πότε θα τελειώσει. Αφού φτάσετε στο τέλος θα σας δώσει την αξιολόγηση των επιλογών σας και θα μάθετε εάν ο Ναβίντ τα κατάφερε ή όχι και εάν πρέπει να προσπαθήσετε ξανά.

«Το παιχνίδι μας μεταφέρει στη χώρα του Ναβίντ, προτού φτάσει στη χώρα μας. Στην πατρίδα του έχουν δικτατορία, όπου κυνηγούν τους ανθρώπους για τις ιδέες τους, με αποτέλεσμα ο Ναβίντ και η μητέρα του να προσπαθούν  να φύγουν, όπως πολλοί άλλοι, για να σωθούν και να φτάσουν στην πρώτη ασφαλή χώρα, την Ελλάδα.
Τι θα κάνει ο Ναβίντ; Θα τον κυνηγήσουν; Πού πρέπει να απευθυνθεί για βοήθεια; Θα βρει βοήθεια ή θα πέσει θύμα εκμετάλλευσης; Πώς θα βγει από τη χώρα και πώς θα ταξιδέψει; Τι χρειάζεται να έχει μαζί του; Τι θα αντιμετωπίσει στο ταξίδι; Πολλά ερωτηματικά που ξεδιαλύνονται στην πορεία του παιχνιδιού καθώς ο παίκτης κινείται στην οθόνη του υπολογιστή».

κάνε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

κάνε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, φιλαναγνωσία, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς, διαπολιτισμική εκπαίδευση-διαφορετικότητα- διαφοροποίηση στη μάθηση, κοινωνικός αποκλεισμός and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές» βιβλίο &παιχνίδι

  1. Παράθεμα: “Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές” βιβλίο &παιχνίδι |

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.