«Επείγον Περιστατικό» η αντιρατσιστική ταινία που βραβεύτηκε στην Βιέννη

51120-113292Στα πλαίσια μαθήματος εργαστηρίου, η κινηματογραφική ομάδα του Γυμνασίου- Λυκείου Παξών γύρισε μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Επείγον περιστατικό», σχετική με τον ρατσισμό και την περιθωριοποίηση παιδιών στο σχολείο.
Το φιλμ «κέρδισε» τα Media Literacy Awards της Αυστρίας, τα οποία και την ανέδειξαν ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες της διοργάνωσης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σαν ένας θεσμός του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Τεχνών της Αυστρίας που βραβεύει οπτικοακουστικά έργα μαθητών από την Αυστρία αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι συμμετοχές ανέρχονταν στις 450…

51120-113289Οι Παξοί είναι ένα πανέμορφο, αλλά πολύ μικρό νησί στο Ιόνιο, κοντά στην Κέρκυρα. Έχει 2.500 μόνιμους κατοίκους και ένα γυμνάσιο, στο οποίο φοιτούν περίπου 80 μαθητές. Η ζωή κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι δύσκολη, επειδή τα πλοία σταματούν λόγω κακοκαιρίας.
Σε αυτό το νησί για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως 14 Απρ 2013, ένα κινηματογραφικό εργαστήριο για τους μαθητές του σχολείου. Το ένα τέταρτο από τους μαθητές παρακολούθησαν το σεμινάριο .
Τα παιδιά παρακολούθησαν εισαγωγικό μάθημα για την τέχνη του κινηματογράφου και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, έγραψαν σενάρια και δημιούργησαν δύο ταινίες μικρού μήκους , το «Καλάθι με Ρόδες», διάρκειας 2:30 λεπτών και το «Επείγον Περιστατικό», διάρκειας 5 λεπτών.
Και οι δύο ταινίες είχαν ως κεντρικό θέμα, τα δικαιώματα των παιδιών. Στην πρώτη ταινία, οι μαθητές αντιμετώπισαν με φαντασία και χιούμορ την αναπηρία του συμμαθητή τους και στο δεύτερο που επισημαίνονται πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα των νέων ανθρώπων όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο εκφοβισμός, αλλά και το οξύ πρόβλημα του αποκλεισμού των νησιών κατά τη διάρκεια των ημερών με κακοκαιρία.

51120-113288Πρωταγωνιστές και συντελεστές καλούνται τώρα στην τελετή παρουσίασης των ταινιών που ξεχώρισαν που θα γίνει στις 6,7 και 8 Νοεμβρίου 2013 στη Βιέννη για να μιλήσουν για την όμορφη δημιουργία τους. Πέρα όμως από την μεγάλη αυτή διάκριση, οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Παξών έχουν και ένα ακόμη κίνητρο να συνεχίσουν, μιας και στο σχολείο θα δοθούν κάποια κονδύλια από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με τα οποία, όπως μας είπαν, σκοπεύουν να εκσυγχρονίσουν με τον κατάλληλο εξοπλισμό το κινηματογραφικό τους εργαστήρι.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in ανακοίνωση, διαπολιτισμική εκπαίδευση-διαφορετικότητα- διαφοροποίηση στη μάθηση, εργασίες μαθητών, ενδοσχολική βία, κοινωνικός αποκλεισμός, μαθητικός διαγωνισμός - συμμετοχή σε δράσεις, ντοκιμαντέρ - ταινίες μικρού μήκους, video and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to «Επείγον Περιστατικό» η αντιρατσιστική ταινία που βραβεύτηκε στην Βιέννη

  1. Παράθεμα: marvanitaki | “Επείγον Περιστατικό” η αντιρατσιστική ταινία που βραβεύτηκε στην Βιέννη

  2. Παράθεμα: “Επείγον Περιστατικό” η αντιρατσιστική ταινία που βραβεύτηκε στην Βιέννη | Δημοτικού παιδέματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.