«Σωστή διατροφή, επιλογή ζωής!!!» 16 Οκτωβρίου Παγκόσμια ημέρα διατροφής -πρόταση-

Picture2 ‘Ελληνες, λαός Μεσογειακός.  Ως λαός μπορούμε να βρούμε το άριστο σημείο ισορροπίας στη διατροφή; Επηρεασμένοι από τη βιομηχανία και την τεχνολογία τροφίμων, με τα νέα προϊόντα που συνεχώς προσθέτουν στα ήδη υπάρχοντα, δημιουργήσαμε νέες συνήθειες και νέες ανάγκες.  Οι νέες τροφές, όντας πολύ μακριά από τη μητέρα φύση, δημιούργησαν καινούρια διατροφικά πρότυπα, που αποδείχτηκαν βλαπτικά.
Τα προγράμματα Αγωγής Υγείας που αναπτύσσονται στα σχολεία μας δεν επιδιώκουν την ανάπτυξη αρρωστημένης, θετικής ή αρνητικής, συμπεριφοράς. Αντιθέτως επιδιώκουν να δημιουργήσουν χαρακτήρες ανοιχτούς και κοινωνικούς, ανθρώπους που θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν μια βλαπτική για την υγεία τους συνήθεια με μια άλλη ωφέλιμη, ή που μια καλή τους συνήθεια να την κάνουν ακόμη πιο καλή. Ανθρώπους που συμμετέχουν στην παράδοση και στον πολιτισμό του τραπεζιού. Η μοναχική ζωή δεν είναι το ζητούμενο, ούτε η στερητική αντίληψη, ούτε η έμμονη προσκόλληση σε περιορισμένο αριθμό τροφίμων. Το ζητούμενο είναι η όρεξη, ο χρόνος της ευχαρίστησης που κυλάει γύρω από ένα τραπέζι και μεταφέρει την ανθρώπινη ζεστασιά και τα συναισθήματα φιλίας. Η ζωή είναι μια καλή τέχνη. Το φαγητό δεν είναι είδος θεραπείας, είναι ευχαρίστηση. Στους μεσογειακούς λαούς, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το φαγητό και οι δραστηριότητες γύρω από αυτό αποτελούν ισχυρό κοινωνικό και οικογενειακό δεσμό.

Το 6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου Πέλλας ετοίμασε μια παρουσίαση για την Ημέρα Διατροφής. Ο γυμναστής του Σχολείου Κώστας Τζαβίδας σε συνεργασία με τους συναδέλφους-συνεργάτες του και το Σύλλογο Γονέων διοργανώνουν μια γιορτή διατροφής στο σχολείο τους κάθε 16 Οκτωβρίου. Μια γιορτή που δεν τελειώνει ποτέ….γιατί εφαρμόζουν την καινοτόμο ιδέα «ο πάγκος των φρούτων», γεμάτος με φρούτα που παράγει η γη τους. Τα παιδιά καθημερινά στέκονται μπροστά στον πολύχρωμο «φρουτένιο»πάγκο και διαλέγουν το φρούτο τους. Μια επιλογή ζωής, που ξεκινά από το σχολείο….

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, αγωγή υγείας and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.