Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας: «ταμπέλες», αντίκτυπο στην παιδική ψυχή

bully3Η ετικετοποίηση μειώνει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση αλλά και την δυνατότητα της δημιουργικότητας του κάθε παιδιού και την ανάδειξη των θετικών του πλευρών.

  • Μη χαρακτηρίζετε το ίδιο το παιδί, αλλά τις πράξεις του. Για παράδειγμα, αντί να πείτε «είσαι κακό παιδί», μπορείτε να πείτε «αυτό που έκανες ήταν κακό».
  • Ενθαρρύνετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού και δείξτε του πόσο πιστεύετε στο ίδιο και τις δυνατότητες του.
  • Επιβραβεύετε όχι μόνο τις επιτυχίες, αλλά κυρίως την προσπάθεια του.

για ελληνικούς υπότιτλους κάνε κλικ εδώ

Why Psychiatric “Labels” are the Problem

Συχνά τα παιδιά νιώθουν πολύ μόνα ακόμη και μέσα σε μια ομάδα και συχνά υπερβάλλουν στο πόσο διαφορετικά είναι σε σχέση με τους άλλους.  Ωστόσο, αν τα μάθουμε να επικοινωνούν με ενσυναίσθηση, θα μειωθεί το αίσθημα της μοναξιάς και της διαφορετικότητας. Η ενσυναίσθηση εμπεριέχει την αποδοχή χωρίς επίκριση και πολύ ανακουφιστικό για τα παιδιά να καταλαβαίνουν πως κάποιος τα καταλαβαίνει. Η ενσυναίσθηση οδηγεί στην εμπιστοσύνη. Η κατανόηση της οπτικής ενός άλλου είναι το σημαντικότερο βήμα για την αποφυγή  «ταμπέλας». Ως δάσκαλοι μπορούμε να υποστηρίξουμε τη συστηματική εκπαίδευση στην ενσυναίσθηση, με στόχο την ενίσχυση της ενσυναισθηματικής κατανόησης και την αύξηση της θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς. Όλες οι προσεγγίσεις της ενσυναισθηματικής διαδικασίας έχουν επισημάνει τη στενή σχέση ανάμεσα στην ενσυναισθηματική ανταπόκριση με κάποιο άλλο άτομο και στην αντίληψη ότι αυτό το άτομο μας μοιάζει. Το παιχνίδι ρόλων είναι το βασικό χαρακτηριστικό της εκπαίδευσης στην ενσυναίσθηση.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, αγωγή υγείας, διαπολιτισμική εκπαίδευση-διαφορετικότητα- διαφοροποίηση στη μάθηση and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.