Μαθηματικά για όλους…

κάνε κλικ για βιβλίο δασκάλου

κάνε κλικ για βιβλίο δασκάλου

Η χρήση μαθηματικών βασισμένων σε βιώματα του μαθητή, μαθηματικά με νόημα για όλους τους μαθητές, όπως επισημαίνεται από τη Brenner (1998), είναι στην καρδιά του μαθηματικού μεταρρυθμιστικού κινήματος. Στα πρακτικά του Εθνικού ερευνητικού συμβουλίου (1989) με τίτλο «Όλοι  Μετράνε» επισημαίνεται:

κάνε κλικ

κάνε κλικ

«Τα μαθηματικά είναι ένας τρόπος του να δημιουργούμε σημασία για τα πράγματα. Μας καθιστούν ικανούς να βλέπουμε πρότυπα, να καταλαβαίνουμε δεδομένα, και να αιτιολογούμε προσεκτικά. Αλήθεια και ομορφιά, χρησιμότητα και εφαρμογή πλαισιώνουν τη μελέτη των μαθηματικών, όπως οι μούσες του αρχαίου θεάτρου. Μαζί καθορίζουν τη μαθηματική ισχύ, το σκοπό της μαθηματικής εκπαίδευσης». (απόσπασμα από εισήγηση στο 18ο Πανελλήνιο  Συνέδριο  Μαθηματικής Παιδείας).

Snap 2013-08-15 at 21.33.33Η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού μαθηματικής παιδείας  που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βασίστηκε στη δημιουργία πλούσιων περιβαλλόντων μάθησης μέσα από τη χρήση διδακτικών υλικών. Κάθε ενότητα του εγχειριδίου περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες όπου το παιδί  καλείται να αλληλεπιδράσει με το διδακτικό υλικό, τον εκπαιδευτικό, αλλά και τους συμμαθητές του. Ο στόχος του εκπαιδευτικού δεν είναι “να διδάξει” μια μαθηματική έννοια, αλλά κυρίως μέσα από τις ενέργειες των παιδιών να διερευνήσει αλλά και να εξελίξει τις αντιλήψεις τους σχετικά με τη συγκεκριμένη μαθηματική έννοια.

κάνε κλικ

κάνε κλικ

Advertisements

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Είμαι δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς, διαπολιτισμική εκπαίδευση-διαφορετικότητα- διαφοροποίηση στη μάθηση and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s