Η αγάπη τα κάνει όλα…

Graphic2Άννα Παππά
δασκάλα-συγγραφέας

Η σχολική τάξη αποτελεί μια ιδιόρρυθμη κοινωνική ομάδα. Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο, παιδιά που πιθανόν να μην είχαν καμιά επαφή μεταξύ τους πριν την έναρξη της σχολικής τους ζωής, μέσα στο χώρο της σχολικής τάξης έρχονται σε αμοιβαία επαφή και γνωριμία. Συνδέονται, συνεργάζονται ή και συγκρούονται κάποτε, έλκονται ή απωθούνται, ικανοποιούν από κοινού εσωτερικές τους ανάγκες, βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές με το κοινό τους παιχνίδι, τις ομαδικές δραστηριότητες, τον κοινό διάλογο και την καθημερινή συνύπαρξη.
Ένα πολύπλοκο πλέγμα, ενδοπροσωπικών και διαπροσωπικών σχέσεων, χαρακτηρίζει τη σχολική τάξη. Και μέσα σε αυτό το πολυσύνθετο πλαίσιο, πάνω στον ιδιόμορφο χαρακτήρα της παιδικής ηλικίας, δεσπόζει μια κυρίαρχη μορφή. Η μορφή  του δασκάλου, που λαμβάνει, στη συνείδηση του παιδιού,  τεράστιες διαστάσεις. Μεγάλο   κομμάτι της ζωής του  εξαρτάται  από το τι εκπέμπει ο δάσκαλος.
Ο  δάσκαλος πρέπει να εκπέμπει  αγάπη, πολύ αγάπη. Το οξυγόνο της παιδικής ψυχής είναι  η αγάπη. Ο δάσκαλος που  πραγματικά  αγαπά, στα μάτια των παιδιών περιβάλλεται από λαμπρό φωτοστέφανο. Η αγάπη είναι ο καταλύτης της αποδοχής, της εμπιστοσύνης, της μάθησης και της αποδοχής των υψηλών ιδανικών της παιδείας.
Επί πλέον η αγάπη παρηγορεί και ανακουφίζει τον μαθητή που έρχεται στο σχολείο με βαριά καρδιά και σκυμμένο κεφάλι.
Η αγάπη τρέφει τη χαρά της συνεργασίας και διαλύει την  εξοντωτική ατμόσφαιρα του δεινού ανταγωνισμού.
Η αγάπη τα κάνει  όλα !!!

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in εκπαιδευτικά άρθρα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.