Γιατί αποφάσισα να γίνω δασκάλα (2)

Why Consider Becoming a Teacher?
μετάφραση-επιμέλεια: Παππά Άννα δασκάλα – συγγραφέας
7624_egrapses200413

Το να διδάσκεις είναι δύσκολη δουλειά με πολλές απογοητεύσεις, αλλά οι ανταμοιβές είναι αναρίθμητες. Μερικά, από τα πολλά, οφέλη παρατίθενται στη συνέχεια.
1. Βίωσε την ευχαρίστηση κάνοντας τη διαφορά Οι δάσκαλοι αισθάνονται απερίγραπτη χαρά βλέποντας τους μαθητές τους να αποκτούν νέες γνώσεις, να ενδιαφέρονται περισσότερο και να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.  Κάθε μέρα οι δάσκαλοι πλάθουν το μέλλον καθώς επηρεάζουν τις απόψεις και τις αντιλήψεις των μαθητών τους. Οι δάσκαλοι ενισχύουν τη δημιουργικότητα, ενδυναμώνουν τους χαρακτήρες,   εφοδιάζουν τους μαθητές με διόπτρες για να βλέπουν τον κόσμο,   καλλιεργούν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ώστε να έχουν μία παραγωγική ζωή. Πολλοί δάσκαλοι θέλγονται από τη διδασκαλία καθώς διακατέχονται από  αίσθημα προσφοράς, καθώς  επιθυμούν να φέρουν μία καθαρή, χειροπιαστή, βελτίωση στη ζωή των μαθητών.   Ως δασκάλα δρέπω τους καρπούς των προσπαθειών μου κάθε μέρα, καθώς με το νου και την προσπάθειά  μου αυξάνω τον ενθουσιασμό των μαθητών για τη μάθηση και τις επιστήμες.
2. Έχεις μία αποστολή, όχι ένα επάγγελμα Για πολλούς  ανθρώπους η εργασία είναι ένα επαχθές φορτίο. Εργάζονται για το «εκκαθαριστικό», για να ζήσουν. Όσοι όμως επέλεξαν να διδάσκουν  έχουν μία αληθινή αποστολή. Η διδασκαλία είναι αλληλεπίδραση. Δεν αισθάνονται υπάλληλοι αλλά φίλοι, σύμβουλοι των μαθητών τους και οδηγοί τους προς τη ζωή. Μεγιστοποιούν το ταλέντο των μαθητών τους, τη φαντασία, τις ικανότητες και το χαρακτήρα τους.
3. Απόλαυσε τη διαπροσωπική αλληλεπίδραση Η επιστήμη της διδακτικής παρέχει σε όσους θέλουν να εργαστούν στο χώρο της επιστήμης τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα υψηλό επίπεδο διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης. Οι δάσκαλοι επιδρούν αμοιβαία με τους μαθητές, με άλλους δασκάλους και άλλα μέλη τις σχολικής κοινότητας. Η επίδραση είναι τέτοια, που μερικοί μαθητές επιλέγουν να ακολουθήσουν την καριέρα του δασκάλου σε σχέση με άλλες επαγγελματικές σταδιοδρομίες.
4. Επωφελήσου από την ποικιλία  Πολλοί άνθρωποι δυσφορούν στην ιδέα ότι θα κάνουν μια δουλειά που χαρακτηρίζεται από την επανάληψη συγκεκριμένων πραγμάτων ξανά και ξανά. Κάθε χρόνο οι δάσκαλοι καλούνται να εργαστούν με νέα ομάδα μαθητών που έχουν μοναδικές προσωπικότητες, εμπειρίες και ιδέες. Έτσι ενδεχομένως πρέπει να διδάξουν  νέα ύλη, να τροποποιήσουν τη μέθοδο που διδάσκουν ένα συγκεκριμένο θέμα, να κάνουν καινούριο σχεδιασμό της τάξης ώστε να διατηρήσουν φρέσκια και συναρπαστική την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.
5. Μείνε δια βίου μαθητής  Ποτέ δεν θα γνωρίσεις  ένα θέμα καλύτερα αν δεν αρχίσεις να το διδάσκεις. Οι μαθητές θέτουν όλο και πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις προτρέποντάς σε να «σκάψεις» βαθύτερα,  να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις πτυχές των ζητημάτων που τους απασχολούν. Η επιστήμη της διδακτικής σου  επιβάλλει να είσαι μαθητής της καθ΄ όλη  τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σου, καθώς συνεχώς εισάγεις τα ευρήματα των ερευνών, της τεχνολογίας και γενικά τα επιστημονικά γεγονότα στην τάξη σου.
6. Να είσαι πάντα χαμογελαστός Τα παιδιά γελούν και διασκεδάζουν με το παραμικρό,  έτσι  η ενασχόλησή σου με αυτά προσφέρει πολλές ευκαιρίες για γέλιο. Μερικές φορές ανόητα αστεία κατά τη διάρκεια του μαθήματος κάνουν του μαθητές να γελούν. Και «έχει πλάκα» να μοιραστείς με τους μαθητές σου κάτι που σε κάνει να γελάς. Μια σχολική μέρα χωρίς γέλιο, μια – δυο φορές, ας είναι σπάνια…
7. Κράτα  ψηλό επίπεδο αυτονομίας  Οι σχολικές τάξεις διέπονται από κανόνες λειτουργίας που οι δάσκαλοι πρέπει να ακολουθούν. Γενικά ο δάσκαλος αποφασίζει τι θα γίνει στην τάξη κάθε μέρα. Οι δάσκαλοι διδάσκουν τη διδακτέα ύλη με πολύ  διαφορετικούς τρόπους που εξαρτώνται από  τις γνώσεις τους, την προσωπικότητά τους και τα πιστεύω τους. Λίγα επαγγέλματα παρέχουν τη δυνατότητα   της ευχέρειας να δημιουργείς αυτόνομα και μάλιστα κάθε μέρα.
8.  Να περνάς περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου  Ένα από τα σημαντικά προνόμια του δασκάλου είναι ότι το χρονοδιάγραμμά του συμπίπτει με αυτό των παιδιών. Έτσι όταν  φέρνεις δουλειά στο σπίτι   έχεις τη δυνατότητα να είσαι με τα δικά σου παιδιά. Αν μάλιστα τα παιδιά σου φοιτούν στο σχολείο  θα έχεις την ευκολία να κάνεις διακοπές μαζί με τα παιδιά σου. Και μια και  μιλάμε για διακοπές….
9. Χαρείτε τις διακοπές σας  Χαρείτε τις διακοπές σας και ξεκουραστείτε. Χαλαρώστε και αναδιοργανωθείτε για την επόμενη σχολική χρονιά…

Διαβάστε ακόμη: Γιατί αποφάσισα να γίνω δασκάλα (1)

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in εκπαιδευτικά άρθρα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.