«Παιδιά ελάτε να παίξουμε…» – μιμητικά παιχνίδια

Το παιδί των μεγαλουπόλεων, κυρίως, έχει χάσει την άμεση επαφή με το παιχνίδι, εξαιτίας του περιορισμένου χώρου αλλά και χρόνου, μιας και οι αυξημένες υποχρεώσεις του (μαθήματα – φροντιστήρια – ξένες γλώσσες – υπολογιστές) του στερούν να ικανοποιήσει την ορμή του για παιχνίδι. Έτσι ο ελάχιστος χρόνος που του μένει τον ξοδεύει μέσα στο σπίτι, συνήθως σε επιτραπέζια παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, παιχνίδι σε υπολογιστές, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα, όπως παχυσαρκία, μονοτονία, απομόνωση κ.α.
Πολλά παιχνίδια συγκεντρώθηκαν από δασκάλους και γυμναστές και, αφού τροποποιήθηκαν παιδαγωγικά, τοποθετήθηκαν μέσα στις σχολικές κοινότητες και έγιναν επίσημα μέσα αγωγής στην εκπαίδευση.Τα παιδιά πρέπει να παίζουν στα σχολεία προσχεδιασμένα σκόπιμα ομαδικά παιχνίδια, για να ασκηθούν, να μάθουν τι είναι αγώνας μέσα στα πλαίσια ευγενικής άμιλλας, να κοινωνικοποιηθούν, να συνεργασθούν και να γνωρίσουν τον εαυτό τους, καθιστώντας τα αργότερα ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.Το παιχνίδι αποτελεί το μαγικό σύμβολο της κοινωνίας που δίνει οξυγόνο στην ψυχή και διεγείρει τον εγκέφαλο…

Advertisements

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Είμαι δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s