Παγκόσμια ημέρα Ωκεανών «Σύμμαχοι του περιβάλλοντος οι ωκεανοί»

κάνε κλικ

κάνε κλικ

Ο φετινός εορτασμός της  Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, δίνει τη δυνατότητα να προβληθούν οι τρόποι που οι ωκεανοί προσφέρουν στην κοινωνία. Αποτελεί επίσης την ευκαιρία να αναγνωρισθούν οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας προσπαθώντας να συντηρήσουμε την ικανότητά των ωκεανών να ρυθμίζουν το παγκόσμιο κλίμα, να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες οικοσυστήματος, βιώσιμα μέσα βιοπορισμού και ασφαλή ψυχαγωγία. Η επίσημη ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών,  αποτελεί μια  ευκαιρία ευαισθητοποίησης  για τις  προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα σε σχέση με  τους ωκεανούς. Λίγα μέρη στον πλανήτη έχουν μείνει ανέγγιχτα από το ανθρώπινο χέρι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το ίδιο χέρι έχει καταστρέψει τα οικοσυστήματα με τα οποία προικίστηκε. Ευτυχώς για εμάς, οι βυθοί των ωκεανών, που αποτελούν τα 2/3 της Γης, βρίσκονται αρκετά βαθιά για να διαταραχθεί η γαλήνια ομορφιά τους. Παρ’ όλα αυτά, η ανθρώπινη δραστηριότητα βρίσκει τρόπους να φτάσει ακόμη και σε αυτούς τους γαλήνιους παραδείσους, όχι μόνο για να τους εξερευνήσει, αλλά και για να τους καταστρέψει… Γι’ αυτό τον λόγο, η 8η Ιουνίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα των Ωκεανών και μας υπενθυμίζει ότι από τις ακτές και τις θάλασσες μέχρι και τους βαθύτερους ωκεανούς, το υγρό στοιχείο πρέπει να προστατεύεται.
Ο ρυθμός υπερθέρμανσης της επιφάνειας της Γης επιβραδύνθηκε από το 2000 και μετά με τους επιστήμονες να αναζητούν εξηγήσεις αυτής της εξέλιξης.Οι ωκεανοί συμβάλλουν στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, αφού όπως διαπιστώθηκε, απορροφούν τεράστιες ποσότητες θερμότητας συμβάλλοντας στην ανάσχεση του φαινομένου τα τελευταία 13 χρόνια. Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν τεράστιες ποσότητες θερμότητας που έχουν απορροφήσει οι ωκεανοί απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Αν θέλουμε να επωφεληθούμε πλήρως από τους ωκεανούς, πρέπει να αντιστραφεί η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος λόγω της ρύπανσης, της υπερεκμετάλλευσης και της όξινης βροχής.

wkeanoi2011_600_8_161288_41433Lwkeanoi2011_600_161281_42C342wkeanoi2011_600_4_161284_25w4QGkima1

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, περιβάλλον and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.