«Φτιάξτε ένα Σχολείο στο Σύννεφο» Σουγκάτα Μίτρα

2013419_144333_school4_x355Ο Ινδός Sugata Mitra είναι ο αποδέκτης της επιχορήγησης TED για το 2013 και αποκαλεί το φιλόδοξο σχέδιό του ως μία μέθοδο «ελάχιστα παρεμβατικής εκπαίδευσης». Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, το χρηματικό βραβείο, που φέτος ανέρχεται στο ύψος του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, απονεμήθηκε σε ένα άτομο με δημιουργικό όραμα που εργάζεται για μία παγκόσμια αλλαγή. Ευχή του φετινού νικητή είναι η κατασκευή ενός Σχολείου στο Σύννεφο (School in the Cloud), όπου τα παιδιά θα μπορούν να εξερευνούν και να καλλιεργούν τις γνώσεις τους με συνεργατικό τρόπο.
Έχει πολλά θετικά στοιχεία η ομιλία. Αξίζει να την παρακολουθήσετε και να προσθέσετε τις δικές σας απόψεις, για το μέλλον της παιδείας και της πραγματικής και όχι στρατεύσιμης ή εξαρτώμενης μόρφωση.
2013419_144231_school1_x355«Το ερπετοειδές τμήμα του εγκεφάλου μας, που βρίσκεται στο κέντρο του, όταν απειλείται, διακόπτει τη λειτουργία όλων των άλλων,του προμετωπιαίου φλοιού, των τμημάτων που μαθαίνουν, διακόπτει τη λειτουργία όλων αυτών. Η τιμωρία και οι εξετάσεις θεωρούνται απειλές. Παίρνουμε τα παιδιά μας, τα κάνουμε να κλείνουν τους εγκεφάλους τους και μετά λέμε: «Να έχετε επιδόσεις». Γιατί δημιούργησαν ένα τέτοιο σύστημα; Διότι ήταν απαραίτητο…… Αν δώσουμε περιθώρια αυτο-οργάνωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία τότε η μάθηση αναδύεται. Δεν είναι να κάνουμε τη μάθηση να συμβεί.Είναι να της επιτρέψουμε να συμβεί. Η εκπαιδευτικός βάζει σε κίνηση τη διαδικασία και μετά αποσύρεται με δέος και παρακολουθεί τη διαδικασία της μάθησης να συμβαίνει.»Sugata Mitra

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in τεχνολογία, εκπαιδευτικά άρθρα, video and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.