Το Α και το Ω των δοντιών μας!!! εκπαιδευτικό υλικό για τη στοματική υγιεινή

Snap 2013-05-30 at 09.57.08Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή γενική κατάσταση του οργανισμού ενός παιδιού και κατά συνέπεια ενός μελλοντικού ενήλικα είναι η υγεία της στοματικής του κοιλότητας.Έχει αποδειχτεί από επιδημιολογικές μελέτες πως παιδιά που προσβάλλονται νωρίς από τερηδόνα,  αποτελούν ασθενείς υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη τερηδόνας, σ’ όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Έτσι λανθασμένες καθημερινές συνήθειες του παιδιού, όπως κακές διατροφικές επιλογές, έλλειψη στοματικής υγιεινής καθώς και φόβος για την επίσκεψη στον οδοντίατρο πριν δημιουργηθούν προβλήματα, θα έχουν άμεσο  αντίκτυπο στην στοματική υγεία του αυριανού ενήλικα. Μέσα από ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο εργασίας που βασίζεται στη βιωματική διαδικασία που στηρίζεται στο παιχνίδι, μέσα στην τάξη μας,  τα παιδιά μπορούν να μάθουν να φροντίζουν τα δόντια τους και  να επιλέγουν υγιεινές τροφές.  Προτείνεται τα παιδιά να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους στο σχολείο μετά το δεκατιανό, καθώς και να ενθαρρύνεται το βούρτσισμα από τους γονείς το βράδυ στο σπίτι. Ο δάσκαλος  συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή και η συμβολή είναι καθοριστική, υπάρχει  σημαντική βελτίωση της στοματικής υγιεινής των παιδιών. Τα βιβλία που προτείνονται είναι και αυτά υλικό που τις περισσότερες φορές στα χέρια ενός δημιουργικού και ευέλικτου δασκάλου, γίνονται αφορμή να αναπτυχθούν διάφορες δράσεις μέσα στην τάξη με ζωγραφική, ανάγνωση ιστοριών αναλόγου περιεχομένου, κατασκευές και συζητήσεις στις οποίες τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να λύσουν τις απορίες τους, να μάθουν νέα πράγματα και να γνωρίσουν καλύτερα  το σώμα τους και ιδιαίτερα το στόμα τους.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, αγωγή υγείας, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.