«Τα 5 τσιγάρα» εκπαιδευτικό λογισμικό -πρόγραμμα Αντικαπνιστικής Αγωγής-

Snap 2013-05-28 at 11.13.55«Τα 5 τσιγάρα» είναι μια υπερμεσική εφαρμογή που στοχεύει στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη του καπνίσματος. Είναι ένα αλληλεπιδραστικό λογισμικό, που επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα της πρόληψης με βιωματικό τρόπο στοχεύοντας στην ενίσχυση της προσωπικότητάς τους και στην ανάπτυξη μηχανισμών άμυνας ενάντια στις κοινωνικές πιέσεις. Περιλαμβάνει ανοιχτές, ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, που στοχεύουν να εμπλέξουν το μαθητή σε διαδικασίες ενεργητικής μάθησης και κριτικής σκέψης, ταυτόχρονα με την ενσωμάτωση και παιδαγωγική αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη διδακτική διαδικασία. Απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και προσφέρεται για υλοποίηση στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης. Για τη σχεδίαση του λογισμικού χρησιμοποιήθηκαν τα σχεδιαστικά προγράμματα ανοικτού τύπου Multimedia Builder και Flash, στα οποία έχουν ενσωματωθεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τη χρήση εργαλείων εκμάθησης και αξιοποίησης των Τ.Π.Ε., όπως του επεξεργαστή κειμένου (Word), του λογισμικού παρουσιάσεων (Power Point) και της χρήσης του διαδικτύου. Επίσης περιλαμβάνονται προσομοιώσεις βιολογικών φαινομένων και ιατρικά και ενημερωτικά βίντεο, που σχετίζονται με το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του. Η αξιολόγηση της όλης εφαρμογής έδειξε σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα και τομείς της προσωπικότητας: στο γνωσιακό, το κριτικό, το αξιακό, το συναισθηματικό και το ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Το λογισμικό διαδραματίζεται σε 5 τσιγάρα, δηλαδή σε 5 φάσεις και το κάθε τσιγάρο παίζει το δικό του ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Τα πρόσωπα είναι κι αυτά 5 και το καθένα από αυτά έχει διαφορετική σχέση με το κάπνισμα. Το κάθε πρόσωπο έχει κάτι διαφορετικό να πει και συμβάλλει με το δικό του τρόπο στην ολοκλήρωση του σεναρίου. Το εκπαιδευτικό λογισμικό «Τα 5 τσιγάρα» σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική στην Εκπαίδευση» του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε:      Διδακτικό σενάριο «Τα 5 τσιγάρα»

Δείτε το 2ο από τα 5 τσιγάρα (επισκόπηση λογισμικού)

Το εκπαιδευτικού λογισμικό «Tα 5 τσιγάρα» μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας

Εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την πρόληψη χρήσης
προϊόντων καπνού στην παιδική και εφηβική ηλικία

κάνε κλικ εδώ

Advertisements

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, τεχνολογία, αγωγή υγείας, εκπαιδευτικά λογισμικά and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.