«Δώσε χρώμα στη ζωή σου, γίνε εθελοντής» εκπαιδευτικό υλικό

volunteer_4Ο εθελοντισμός όπως και αν εκδηλωθεί είναι ωφέλιμος στην κοινωνία μας. Στην Ελλάδα υπάρχει για δεκαετίες μια παράδοση οργανώσεων και συνδέσμων που λειτουργούν αθόρυβα και δίνουν οξυγόνο ζωής και δημιουργίας. Όσοι συμμετέχουν αξιοποιούν τις δημιουργικές τους δυνατότητες, ενισχύουν το δίκτυο προστασίας των αδυνάτων,  αλλά και οι ίδιοι οι εθελοντές αισθάνονται πρωταγωνιστές στην εφαρμογή της αλληλεγγύης σε έναν κόσμο με προβλήματα και άμεσες ανάγκες. Είναι το κομμάτι της κοινωνίας «ενεργών πολιτών» που αφιερώνουν από το περίσσευμα ή το υστέρημα του χρόνου και των χρημάτων τους για να προσφέρουν στον συνάνθρωπο, στη γειτονιά, στην πόλη τους. Μπορεί ο εθελοντισμός να διδαχθεί; Και αν ναι πως; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει το συνοπτικό εγχειρίδιο  μη τυπικής μάθησης. Στόχος του η εξοικείωση των μαθητών με τον εθελοντισμό με εύληπτο και ελκυστικό τρόπο, βασισμένο στις αρχές της βιωματικής μάθησης και προορισμένο για χρήση από καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά με προσαρμογή δραστηριοτήτων μπορεί να εφαρμοστεί και στις τελευταίες τάξεις της πρωτοβάθμιας. «Δράσε Θετικά» ένα ντοκιμαντέρ ευαισθητοποίησης για τον εθελοντισμό για τους μαθητές, αλλά και όλους όσους ενδιαφέρονται για τον εθελοντισμό. Μπορεί να σταθεί η αφορμή για διάλογο και προβληματισμό γύρω από τον εθελοντισμό μέσα στην τάξη.
Γιατί να γίνω εθελοντής;
Αυτό είναι ένα συχνό ερώτημα που ταλανίζει όσους δεν έχουν καμία πραγματική ιδέα ως προς τα οφέλη που μπορούν να αποκτηθούν από την εθελοντική δράση και προσφορά. Η χαρά της προσπάθειας και του αποτελέσματος είναι που θα δώσει χρώμα στη ζωή μας.

Το #tutorpool είναι ένα Δίκτυο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης για την Παιδεία που δημιουργήθηκε από πολίτες αυθόρμητα αλλά και αποφασιστικά, μέσω διαδικτύου. Η ψηφιακή γειτονιά γίνεται πραγματικότητα.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Είμαι δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s