«Λογότοπος» εκπαιδευτικό λογισμικό για το γλωσσικό μάθημα

κάνε κλικ στην εικόνα για "Λογότοπο"

κάνε κλικ στην εικόνα για «Λογότοπο»

Το εκπαιδευτικό λογισμικό δημιουργήθηκε από το ΙΕΛ, έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα πάθη των φωνηέντων και τον σχηματισμό των λέξεων και αναπτύχθηκε σε δύο επίπεδα:
α.το επίπεδο Διδασκαλίας, πατώντας επάνω στα παιχνίδια του πάρκου
β.το επίπεδο Επικοινωνίας, πατώντας επάνω στο νησάκι του πάρκου.
Στο επίπεδο Διδασκαλίας, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε 3 διδακτικές προσεγγίσεις για τη μελέτη κάθε γλωσσικού φαινομένου:
α.την Έρευνα, κατά την οποία πειραματίζεται επάνω σε κείμενα και διερευνητικές ασκήσεις για να καταλήξει στους κανόνες που διέπουν κάθε γλωσσικό φαινόμενο,
β. τη Θεωρία κατά την οποία προσεγγίζεται αναλυτικά το γλωσσικό φαινόμενο και
γ.τις Ασκήσεις που έχουν τη μορφή παιχνιδιών ενταγμένων στο σκηνικό του πάρκου της γλώσσας, για την εμπέδωση της διδαχθείσας ύλης.
Ο χρήστης έχει, ανά πάσα στιγμή, τη δυνατότητα μετάβασης σε άλλη προσέγγιση. Ο «Λογότοπος» δίνει τη δυνατότητα στον δάσκαλο να εισαγάγει τις δικές του ασκήσεις, διατηρώντας τη διεπαφή (interface) με το χρήστη.
Στο Επίπεδο Επικοινωνίας, στόχος του προγράμματος είναι η διασχολική και ενδοσχολική επικοινωνία των μαθητών για την εκπόνηση συνθετικών εργασιών και η εμπλοκή τους σε διάφορες δραστηριότητες (κυνήγι ερωτήσεων, ανταλλαγή απόψεων κ.λπ.) με αφορμή τις θεματικές περιοχές των κειμένων διδασκαλίας.
Οι μαθητές έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στην οποία έχουν καταχωρηθεί σχετικά κείμενα, εικόνες, videos, ήχοι, έτσι ώστε να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και να διευκολύνονται κατά την εκπόνηση συνθετικών εργασιών.
Στο πρόγραμμα αυτό, η πολιτισμική αγωγή αποκτά διαπολιτισμικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη καταχωρούνται πολιτιστικά στοιχεία από διάφορες εθνοπολιτισμικές ομάδες.
πηγή:Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, εκπαιδευτικά λογισμικά and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.