Από το χαρτί στην οθόνη

ebooksΟ κόσμος αλλάζει και μαζί του αλλάζει η λογοτεχνία. Με τη χρήση του  διαδικτύου να εξαπλώνεται  και τη νέα γενιά αναγνωστών να ξετυλίγει  μπάρες κύλισης. Μια γενιά που δε  θυμάται τον κόσμο χωρίς κινητό, υπολογιστή και διαδίκτυο, που διαβάζει περισσότερο κείμενο στις οθόνες, απ’ ότι σε τυπωμένες σελίδες και που ίσως δεν πρόλαβε καν να δει  βιντεοκασέτες και να φωτογραφηθεί σε φιλμ.
Οι νέοι αναγνώστες μετακινήθηκαν από το χαρτί στα άυλα bytes του σκληρού δίσκου στοιχειοθετώντας   μια εμπειρία  ανάγνωσης που προκύπτει από την ανάληψη της ευθύνης του αναγνώστη  για την πλοήγησή του. Διαδραστικά  έργα  προτρέπουν τα παιδιά να οδηγήσουν την ιστορία από την τυπωμένη σελίδα στον κυβερνοχώρο και να  επεκτείνουν την αναγνωστική εμπειρία τους. Η νέα γενιά αναγνωστών συγκροτεί ηλεκτρονικές αναγνωστικές κοινότητες όπου συζητά on-line για το βιβλίο, συμμετέχει  ως συν-συγγραφέας στη δημιουργία του και προωθεί τη δυναμική εμπλοκή ποικίλων επικοινωνιακών μέσων.
Βέβαια τις περισσότερες φορές τα παιδιά απολαμβάνουν και την ανάγνωση των παραδοσιακών εικονογραφημένων βιβλίων, ακριβώς όπως απολαμβάνουν και την πρόκληση της αλλαγής. Μιας αλλαγής που είναι πολύ εντυπωσιακή, γιατί ανάμεσα στο συγγραφέα και το κείμενο, ανάμεσα στο κείμενο και τον αναγνώστη εμφανίζονται καινούρια εργαλεία, πρωτοφανείς τεχνικές, διαφορετικά υλικά και ξετυλίγεται ένας ολόκληρος κόσμος επικοινωνιακών δυνατοτήτων.
Στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας μέσω των e-books,  μας δίνεται η ευκαιρία για την ανακάλυψη  νέων μορφών δημιουργικότητας, την  επινόηση  καινούριων θεωρητικών  εργαλείων και την εισαγωγή νέων διδακτικών μεθοδολογιών.
επιμέλεια: Παππά Άννα
                      δασκάλα- συγγραφέας

Advertisements

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in φιλαναγνωσία, εκπαιδευτικά άρθρα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s