«Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού» οι καρτέλες του ΚΕΘΕΑ

κάνε κλικ για  να καρτέλες και υλικό του ΚΕΘΕΑ σε ηλεκτρονική μορφή

κάνε κλικ για να καρτέλες και υλικό του ΚΕΘΕΑ σε ηλεκτρονική μορφή

Η έκδοση του ΚΕΘΕΑ είναι προσαρμογή στα ελληνικά  της έκδοσης του βρετανικού οργανισμού  με τίτλο «Skills for the Primary School Child». Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης, προαγωγής της υγείας και της προστασίας του παιδιού του δημοτικού καλλιεργώντας τις προσωπικές και κοινωνικές του δεξιότητες. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς  από το νηπιαγωγείο έως την έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου  και προσπαθεί να τους μεταδώσει το πνεύμα, αλλά και τις προσεγγίσεις και τεχνικές που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην τάξη  ενισχύοντας τις θετικές συμπεριφορές, αναπτύσσοντας δεξιότητες επικοινωνίας, ομαδικότητας, συνεργασίας, υπευθυνότητας, κριτικής σκέψης και λήψης αποφάσεων, θέσπισης και επίτευξης στόχων. Ταυτόχρονα βέβαια αυτές οι προσεγγίσεις και τεχνικές ενδυναμώνουν την αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, αυτοπειθαρχία και αυτοαποτελεσματικότητα των μαθητών τους, καθώς και τις διαπροσωπικές σχέσεις μέσα στην τάξη.
Είναι  ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τέσσερις βασικές ενότητες: θεωρία σχετικά με την προσωπική και κοινωνική εκπαίδευση, εκπαίδευση δασκάλων και γονέων στην πρόληψη και στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, δουλειά με τα παιδιά. Ένας από τους βασικότερους στόχους του πακέτου είναι η συνεργασία ανάμεσα στους δασκάλους, τα παιδιά του σχολείου, τους γονείς και την τοπική κοινωνία.
Επιδίωξη του εκπαιδευτικού πακέτου είναι να δοθεί υποστήριξη και φροντίδα στον εκπαιδευτικό, που μέσα από τον ρόλο του, καθημερινά καλείται να αντεπεξέλθει σε καταστάσεις και συνθήκες για τις οποίες συχνά δεν είναι εκπαιδευμένος (προβλήματα συμπεριφοράς όπως επιθετικότητα, απόρριψη και κοινωνικός αποκλεισμός, κακοποίηση, δουλειά σε ομάδες) και να γνωρίσει εκπαιδευτικά εργαλεία κει μεθόδους πρόληψης και αγωγής υγείας, που προωθούν την προσωπική και ψυχοκοινωνική εκπαίδευση παιδιών.
Όλο το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και είχε εκδοθεί αρχικά από το ΚΕΘΕΑ, το 1998, σε ειδικές κάρτες, από τις οποίες και μεταφέρθηκε στην παρούσα ηλεκτρονική μορφή. Η μεταφορά της έντυπης έκδοσης σε ηλεκτρονική μορφή είναι προσφορά του Διονύσιου Παρούτσα σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας Δ/νσης Π.Ε. Δυτικής Αττικής Γωγώ Σταματοπούλου.

πηγή: Γράφω και Δρω, Η Εκπαίδευση στο δημοτικό Σχολείο, ΚΕΘΕΑ

Διαβάστε ακόμη: «Ο καθρέφτης μου είσαι εσύ» 

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, αγωγή υγείας, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς, διαπολιτισμική εκπαίδευση-διαφορετικότητα- διαφοροποίηση στη μάθηση and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.