«Η Αργυρώ γελάει» ένα «διαφορετικό» παραμύθι

0034559Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, παρόλο που στην κοινή συνείδηση είναι ταυτισμένο με την απλότητα, μέχρι την αρνητική της απόληξη την απλοϊκότητα, και ενώ είθισται να θεωρείται εύπεπτο και προσβάσιμο αποδεικνύεται είδος ιδιαίτερα  απαιτητικό και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Διαβάζοντας το βιβλίο των Willis και Ross «Η Αργυρώ Γελάει», τόσο ο κειμενικός, όσο και ο εικονογραφικός αφηγητής φαίνεται να μην γνωρίζουν ή να μην αποκαλύπτουν κάτι που ξέρουν καλά όλα τα βασικά πρόσωπα που μετέχουν στην ιστορία.
Όπως αναφέρει το κείμενο και όπως δείχνει η εικονογράφηση η Αργυρώ είναι σε θέση να κάνει ό,τι και ένα οποιοδήποτε άλλο παιδί της ηλικίας της: να χορεύει, να παίζει, να επισκέπτεται μουσεία, να πηγαίνει στο σχολείο και γενικά να συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Μόνο η τελευταία σελίδα αποκαλύπτει αυτό που πραγματικά συμβαίνει και γνωρίζουν όλα τα πρόσωπα της ιστορίας, αλλά αγνοεί ο αναγνώστης: η Αργυρώ είναι ένα παιδί με κινητικά προβλήματα που αναγκάζεται να μένει καθηλωμένη σε ένα αναπηρικό καροτσάκι.
Η πορεία που ακολουθεί ο αναγνώστης στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι συνήθως  αμφίδρομη, αφού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσης και της αποκάλυψης της έκπληξης του τέλους, επιχειρεί και μια δεύτερη περιδιάβαση του κειμένου και της εικονογράφησης επαναξιολογώντας και επανοηματοδοτώντας στοιχεία της ιστορίας, τα οποία, καθώς φωτίζονται από τα νέα δεδομένα, επαναδιαρθρώνουν το μυθοπλαστικό σύμπαν.
(βλ. Εστιάζοντας στις διαφορετικές εστιάσεις των εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων)
Η συνάδελφος νηπιαγωγός Μαρίνα Ζαχαρία παρουσίασε ένα εξαιρετικό βίντεο βασισμένο στο παραμύθι και με τίτλο «Υποδεχθείτε την μικρή Αργυρώ», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επεξεργασία του αντίστοιχου κεφαλαίου του γλωσσικού μαθήματος στην Γ΄τάξη ή και σαν αφόρμηση για ένα σχέδιο εργασίας με θέμα τη διαφορετικότητα.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, φιλαναγνωσία, αγωγή υγείας, διαπολιτισμική εκπαίδευση-διαφορετικότητα- διαφοροποίηση στη μάθηση, video and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.