OpenWebQuest: Πλατφόρμα ανάπτυξης και φιλοξενίας ιστοεξερευνήσεων

κάνε κλικ για ιστοεξερενήσεις

κάνε κλικ για ιστοεξερενήσεις

Ο όρος ιστοεξερεύνηση (WebQuest)  εισήχθη για πρώτη φορά το 1995 από τον Bernie Dodge για να περιγράψει μία δομημένη μαθησιακή δραστηριότητα, η οποία είναι προσανατολισμένη στη διερεύνηση (inquiry)  με στόχο την επίλυση προβλημάτων, μέσω της αξιοποίησης πληροφοριών που αντλούνται, κατά βάση , από πηγές του Παγκόσμιου Ιστού (Web). Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό σενάριο, μια δραστηριότητα τύπου project (σχέδιο εργασίας) που στοχεύει στην ενεργοποίηση όλων των μαθητών και στη συνεργασία μαζί τους, ώστε να διαπραγματευτούν ένα θέμα, ένα πρόβλημα ή μια ομαδική εργασία που αναθέτει ο εκπαιδευτικός. Οι ιστοεξερευνήσεις έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο και την εκπαίδευση εκπαιδευτικών.
Συνήθως οι μαθητές ξεκινούν την αναζήτηση πληροφοριών από τις συγκεκριμένες πηγές και δικτυακούς τόπους που έχει επιλέξει ο εκπαιδευτικός και έχουν ενσωματωθεί στην ιστοεξερεύνηση. Στη συνέχεια επεκτείνονται και σε άλλες πηγές του Παγκόσμιου Ιστού, ανάλογα με τους στόχους της δραστηριότητας και τις δεξιότητές τους. Σε μια κατάλληλα σχεδιασμένη ιστοεξερεύνηση οι μαθητές δεν περιορίζονται στην αναζήτηση της πληροφορίας αλλά προχωρούν στην ανάλυση, αξιολόγησης, σύνθεση, μετασχηματισμό και εφαρμογή της, σύμφωνα με τους στόχους της δραστηριότητας. Επιπρόσθετα οι μαθητές μπορούν να αξιοποιήσουν ποικίλες πηγές πληροφορίας (βάσεις δεδομένων, πολυμεσικό υλικό, δεδομένα ηλεκτρονικών συζητήσεων, εκπαιδευτικό λογισμικό, ακόμη και συμβατικό υλικό από βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, βίντεο κ.λ.π.), καθώς επίσης λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης.
Οι σημαντικότερες πλατφόρφες  ιστοεξερευνήσεων  (ZunalQuestgarden,  PHP Webquest, Webquest.gr ) ουσιαστικά είναι συνδρομητικές. owq

Η πλατφόρμα OpenWebQuest  αποτελεί λογισμικό ανοικτού κώδικα, είναι δημιουργία της Ομάδας Ηλεκτρονικής Μάθησης του τμ. Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Παν. Πελοποννήσου. Παρέχει στον εκπαιδευτικό όλες τις βασικές επιλογές για την εύκολη δημιουργία και επέκταση ιστοεξερευνήσεων. Περιλαμβάνει δύο τμήματα: α) το τμήμα διαχείρισης και επεξεργασίας εξερευνήσεων, η πρόσβαση στο οποίο πραγματοποιείται μόνο με πιστοποιημένη σύνδεση και β) το τμήμα προβολής ιστοεξερευνήσεων, που είναι δημόσια ορατό σε όλους τους επισκέπτες. Επιπρόσθετα, ενσωματώνει δυο βασικές λειτουργίες: τη σελίδα εκπαιδευτικού και την περιοχή συζητήσεων.  (OpenWebQuest: Πλατφόρμα ανάπτυξης και φιλοξενίας ιστοεξερευνήσεων, 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής)

Δείγμα ιστοεξερευνήσεων: Η Αγία Σοφία,  Διαχείριση απορριμάτων , Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια, Μπλεγμένος στα δίχτυα του Διαδικτύου.

Διαβάστε ακόμη: Οι άθλοι του Ηρακλή και του σύγχρονου μαθητή

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, τεχνολογία, εργασίες μαθητών, εκπαιδευτικά λογισμικά, λογισμικό and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.