Η διαφορά μου, το δικαίωμά μου!

«Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία…»

Maya Angelou, Αφροαμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας

Έχουμε ποτέ παρατηρήσει πόση ομορφιά βρίσκεται στη διαφορά; Πόση ισορροπία κρύβεται στην ανομοιογένεια; Μια προσεκτική ματιά στον κόσμο θα μας φανερώσει ένα πλήθος ανόμοιων πραγμάτων, αρμονικά τοποθετημένων. Η ανομοιογένεια, η διαφορετικότητα, θα λάβουν άλλες διαστάσεις αν τις δούμε ως στοιχεία που εμπλουτίζουν τη ζωή μας.

Στη ζωή προχωράμε μέσα από τη διαφορετικότητά μας. Καθένας μας είναι μοναδικός, ξεχωριστός, ιδιαίτερος. Διαφέρουμε μεταξύ μας σε πολλά επίπεδα (πεποιθήσεις, επιλογές, αντιδράσεις, ικανότητες, εμφάνιση, καταγωγή). Ενώ οι μεταξύ μας ομοιότητες μάς ωθούν σ’ αλληλεπίδραση, οι διαφορές μας λειτουργούν με δημιουργικό τρόπο ετοιμάζοντας το έδαφος για κοινωνικές αλλαγές κι ανακατατάξεις. Αλλιώς, η κοινωνία μας θα παρέμενε σε επιζήμια στασιμότητα.

Ωστόσο, όταν η απόκλιση από τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα είναι μεγάλη, όταν η διαφορά ξεφεύγει από τα πλαίσια της ασφαλούς ομοιότητας, φτάνει να αντιμετωπίζεται ως πηγή δυστυχίας του ατόμου που την φέρει κι οδηγεί συχνά στην περιθωριοποίησή του.

Σε μια κοινωνία που στοχεύει στην πρόοδο, κανείς δεν περισσεύει. Αντιθέτως, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μέλος της να συνεισφέρει με τον τρόπο που επιτρέπουν οι δυνατότητές του, ενώ παράλληλα να του δίνονται οι αναγκαίες ευκαιρίες να εξασκήσει τις υπάρχουσες δεξιότητές του.

Προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά ν’ αποδεχτούν τη διαφορετικότητα – τη δική τους και των άλλων – πρέπει να ξεκινήσουμε δουλεύοντας με τον εαυτό μας. Ας ανακαλέσουμε στην μνήμη μας περιστατικά όπου εμείς βιώσαμε την προκατάληψη και τον αποκλεισμό. Αποφεύγοντας να σχολιάζουμε κατηγοριοποιώντας τους ανθρώπους, παρακινώντας τα παιδιά να διακρίνουν τη διαφορά και συζητώντας γι’ αυτήν, διορθώνοντας λανθασμένες εντυπώσεις και χρησιμοποιώντας τα βιβλία ως έναυσμα συζητήσεων, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

«Το ουσιώδες μιας σωστής παιδείας είναι να μάθει κανείς να σκέπτεται, να συζητεί, να θυμάται και να θέτει ερωτήσεις (W. Godwin).»

Γεωργία Λάττα
Νηπιαγωγός / ειδική παιδαγωγός / συγγραφέας

Αναδημοσίευση:Deity.gr

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in διαπολιτισμική εκπαίδευση-διαφορετικότητα- διαφοροποίηση στη μάθηση, εκπαιδευτικά άρθρα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.