«Ο Τομ είναι τιμωρία» – δραστηριότητες –

κάνε κλικ για να διαβάσεις το βιβλίο

Το βιβλίο της  Elisabeth de Lambilly  (ελληνική μετάφραση: Ράνια Ζωίδη)  που φέρει τον  τίτλο «Ο Τομ είναι τιμωρία» προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας. Το λιτό του κείμενο είναι αυτό που το κάνει πιο προσιτό στα παιδιά.  Επίσης, η εικονογράφηση είναι πολύ καλή.
Ο Τομ  το λαγουδάκι είναι ήρωας μιας  μικρής  ιστορίας σχετικής  με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Ο Τομ έχει πολύ κακή διάθεση: γκρινιάζει στο δρόμο για το σχολείο, τσακώνεται με τους φίλους του στην τάξη, μέχρι και τα παιχνίδια τους χαλάει. Έτσι η δασκάλα αναγκάζεται να τον τιμωρήσει.
Με αφορμή το παραπάνω βιβλίο και με απλές δραστηριότητες μπορούμε να προκαλέσουμε τη συζήτηση και να διατυπώσουμε απλά  και αβίαστα τους  κανόνες (κανονισμούς) λειτουργίας  στην τάξη.

Δραστηριότητες:
Όταν φτάσουμε στο σημείο της ιστορίας που η δασκάλα τιμωρεί τον Τομ, μπορούμε χρησιμοποιώντας τις  φατσούλες που ετοιμάσαμε στην ώρα των εικαστικών, να παίξουμε και να συζητήσουμε για τα συναισθήματα που ξεπηδούν μέσα τους. Τέλος,να παραλληλίσουμε τη δική τους  συμπεριφορά με αυτή του Τομ.
Στο σημείο που ο μπαμπάς του εξηγεί την αξία των κανόνων, είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε με τα παιδιά τους δικούς μας κανόνες λειτουργίας.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, παραμύθια, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, τεχνολογία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.